Novosti

Koji je tržišni potencijal psihoterapije u Hrvatskoj?

“Nijanse psihoterapije”, 2. međunarodna konferencija Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih 19. i 20. listopada u zagrebačkom hotelu Panorama.

Koliko su psihoterapeuti prepoznatljivi na hrvatskom tržištu? Zašto je važno zakonodavno uređenje psihoterapije? Može li i kako psihoterapija generirati uštede u zdravstvu? Prepoznaje li hrvatska javnost bitnu razliku između visokokvalificiranih stručnih psihoterapeuta i kvazi “self-help stručnjaka”? Kako raznovrsni psihoterapijski pravci povećavaju učinkovitost ljudskog faktora i pristupa problemima u radnim sredinama? – neka su od pitanja 2. međunarodne konferencije Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH).

Nijanse psihoterapije, 2. međunarodna konferencija SPUH-a, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih 19. i 20. listopada u zagrebačkom hotelu Panorama. U sklopu raznovrsnog stručnog programa konferencije, koju će svečano otvoriti ministrica Milanka Opačić, govorit će se o statusu psihoterapije i njezinim tržišnim potencijalima, etičkim dilemama s kojim se psihoterapeuti susreću, služenju modernim tehnologijama u psihoterapijskom tretmanu, potrebi zakonodavnog definiranja psihoterapije. Naime, iako je proces stvaranja Zakona o psihoterapiji započeo 2005. godine, položaj hrvatskih psihoterapeuta još uvijek nije uređen, što stvara brojna pitanja u struci – tko može, a tko ne može pružati psihoterapeutske usluge, kakva je izobrazba za to potrebna, što znači psihoterapija kao tretman, a ne liječenje.

Okrugli stol Psihoterapija i farmakoterapija raspravit će potencijal psihoterapije u ostvarivanju ušteda u zdravstvenom sektoru uslijed moguće zamjene psihofarmaka psihoterapijskim tretmanom.

Uz niz stručnih predavanja – Psihoterapija djece izložene internetskom nasilju (cyber bullying); Prevencija obiteljskog nasilja; Osobni i profesionalni identitet psihoterapeuta u kontekstu seksualne tematike; Gestalt terapija i psihoonkologija; Dijaloški pristup u integrativnoj terapiji traume – konferencija donosi i interaktivne psihoterapijske radionice za širu javnost kako bi demistificirala psihoterapijsku profesiju i približila građanima svo bogatstvo psihoterapijskih pravaca: Sve boje emocija – radionica emocionalne pismenosti; Seksualno uspješna veza – važan dio uspješnog partnerskog odnosa; Lice drugog, o strahu od javnog nastupa i drugih ljudi; Kako ovladati napadima panike?; Obitelj i ja; Što je to terapija igrom?.

Sudionike na konferenciji očekuju Jadran Morović, psihijatar-psihoterapeut i predsjednik SPUH-a, Irena Bezić, psihologinja-psihoterapeutkinja i tajnica SPUH-a, Willi Butollo, profesor na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu i autor knjige prevedene i na hrvatski jezik, Život nakon traume, Omar Gelo, docent na Sveučilištu Sigmund Freud u Beču i Sveučilištu u Salentu, Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Ninoslav Mimica iz Klinike za psihijatriju Vrapče, Miro Jakovljević, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC Rebro, Zlatko Bastašić te brojni eminentni domaći psihoterapeutski stručnjaci.

Sudjelovanje na konferenciji Nijanse psihoterapije donosi bodove Hrvatske liječničke komore i Hrvatske psihološke komore.

Detaljni program 2. međunarodne konferencije SPUH-a “Nijanse psihoterapije” saznajte OVDJE, a raspored radionica pročitajte OVDJE.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo