Novosti

Koliko košta litra vode?

Voda je danas sve važniji artikl na tržištu i ima vrlo rastezljivu cijenu. Najjeftinija je pitka voda iz vodovoda, čija cijena ne doseže ni jednu lipu po litri, a najskupljoj vodi cijena je 56 kuna za litru. Toliko naime stoji voda koju poslužuju u kafićima!

Šokantan podatak s obzirom da je Hrvatska zemlja s velikim rezervama pitke vode. Zanimljivu usporedbu cijene litre vode napravili su na portalu supermarketi.info, prenosi Večernji list.

Prodaja negazirane vode u boci u Hrvatskoj je relativno mlada grana, no u deset godina znatno se razvila. Više od 30 posto građana pije vodu u boci, a po stanovniku se troši oko 80 litara flaširane vode godišnje.

U prodaji je niz brendiranih i manje poznatih voda (Jana, Studena, Unique, Sveti Rok, Bistra, Cetina…), a pridodane su im arome voćnih okusa i zanimljiva pakiranja raznih količina. No od okusa, čepova i veličina, još su šarolikije cijene. Tako u Zagrebu kubik vode za kućanstvo stoji 11,22 kune, a kada se to pretvori u litre, ispada da litra vode košta 0,01122 kune, dakle, ni lipu. U trgovinama litra vode poskupljuje i do tisuću puta.

Razlike su u cijenama pojedinih proizvođača, ali i među količinskim pakiranjima istih proizvođača. Tako voda u plastičnoj bočici od 2,5 dl stoji i četiri puta skuplje nego ista voda u najvećim pakiranjima od po pet ili šest litara. Također, ista voda u istim bočicama još je skuplja na benzinskim crpkama, u restoranima i kafićima.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo