Novosti

Kontracepcija – upoznaj svoje opcije

Svake godine u rujnu obilježava se “Svjetski dan kontracepcije”. Ovogodišnjom temom “Upoznaj svoje opcije”, želi se potaknuti mlade ljude da prihvate odgovornost za kontracepciju i upoznaju sve opcije kontracepcije koje su im na raspolaganju. Na taj način mogu donijeti promišljene odluke o tome koja je kontracepcija za njih najprikladnija.

Na svjetskoj razini, više od 41 posto od 208 milijuna trudnoća godišnje je neplanirano, a od toga gotovo polovica završi namjernim prekidom trudnoće. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, 33 milijuna neplaniranih trudnoća dogodi se zbog neuspješne kontracepcije ili njene nepravilne upotrebe te je zato važno da mladi budu u dovoljnoj mjeri informirani o različitim kontracepcijskim metodama.

Ova akcija je usredotočena na viziju o svijetu u kome je svaka trudnoća željena.

Prilikom uvođenja na globalnoj razini 2007. godine, cilj “Svjetskog dana kontracepcije” bio je da se poboljša podizanje svijesti o svim kontracepcijskim metodama, čime bi se mladima omogućilo promišljeno donošenje odluka o njihovom seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Ovu globalnu kampanju u cilju podizanja svijesti podržava 11 nevladinih organizacija.

Internet stranica “Svjetskog dana kontracepcije”  www.your-life.com sadrži točne i neutralne informacije o kontracepciji i pomaže mladima da u razgovoru sa zdravstvenim stručnjakom odaberu kontracepciju koja je za njih najprikladnija.

Učestalost neplaniranih trudnoća

Svake godine porodi se do 16 milijuna adolescentica, uzrasta između 15 i 19 godina. U ovoj starosnoj grupi, smrti povezane s trudnoćom su vodeći uzrok smrtnosti kod mladih žena. Kontracepcija svake godine spriječi 188 milijuna neplaniranih trudnoća, zbog čega je broj abortusa niži za 112 milijuna, broj umrle novorođenčadi za 1,1 milijun, a broj smrtnosti majki niži za 150.000.

Dugotrajna reverzibilna kontracepcija

Na raspolaganju je više od 15 različitih metoda kontracepcije, koje se međusobno razlikuju po učinkovitosti, načinu upotrebe, prednostima i nedostacima. Važno je da mladi budu educirani o svim raspoloživim mogućnostima i da o njima razgovaraju sa svojim partnerom i liječnikom te tako donesu promišljenu odluku koja je za njih najprikladnija.

Za neke žene kratkoročne kontracepcijske metode ne predstavljaju najbolje mogućnosti. Lošija usklađenost sa odabranom kontracepcijom (npr.nepravilna upotreba) može dovesti do neplanirane trudnoće. U globalnom on-line istraživanju 81 posto žena je reklo da bi razmislilo o kontracepciji koja se ne koristi na dnevnom, tjednom ili mjesečnom nivou; a 80 posto žena je reklo da bi razmislilo o promjeni kontracepcije ukoliko bi se smanjio unos estrogena.

Za žene je važno da budu upućene u sve raspoložive mogućnosti i odaberu kontracepciju koja najviše odgovara njihovim individualnim i osnovnim potrebama.

Dugotrajna reverzibilna kontracepcija je jedna od najpouzdanijih i najučinkovitijih kontracepcijskih metoda koje su na raspolaganju. Studija objavljena u New England Journal of Medicine otkriva da je dugotrajna reverzibilna kontracepcija 20 puta učinkovitija u sprječavanju trudnoće nego kontracepcijska pilula, vaginalni prsten ili kontracepcijski flaster.

Dugotrajna reverzibilna kontracepcija djeluje neprekidno i osigurava kontracepcijsku zaštitu u periodu i do deset godina. Njeno djelovanje ne ovisi o ženama, s obzirom da nije potrebno uzimati kontracepciju svakog dana, tjedna ili mjeseca tj. djeluje neovisno od korisnica.

U projektu Contraceptive CHOICE Project, u savjetovanje o kontracepciji bilo je uključeno 9.256 žena u SAD-u. Kada su dobile sve informacije, gotovo 73 posto se odlučilo za dugoročnu reverzibilnu metodu kontracepcije.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo