Konzumacija kikirikija u trudnoći povećava djetetov rizik od alergije

kikiriki1

Žene koje jedu kikiriki za vrijeme trudnoće nesvjesno nameću vlastitoj bebi povećani rizik za alergiju na spomenuti orašasti plod, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Američki su istraživači, za potrebe studije, pregledali 503 mališana, u dobi od 3 do 15 mjeseci, koji su bili pod sumnjom postojanja alergije na jaja te mlijeko, ili pak ekcema te drugih kožnih poremećaja. Spomenuti su čimbenici povezani s povećanim rizikom od kikiriki alergije. Međutim, niti jednom djetetu prije početka istraživanja nije dijagnosticirana alergija na spomenuti orašasti plod.

kKrvne pretrage su pokazale da 140 mališana ima razvijenu jaku osjetljivosti na kikiriki. Majčina konzumacija kikirikija za vrijeme trudnoće je predstavljala snažan prediktor osjetljivosti mališana na spomenuti orašasti plod, objavili su znanstvenici u najnovijem broju časopisa Journal of Allergy.

Istraživači tijekom posljednjih nekoliko godina nisu s točnom sigurnošću mogli potvrdili ulogu konzumacije kikirikija tijekom trudnoće i rizika od alergije kod dojenčadi. Iako naša studija ne može sa sigurnošću potvrditi da trudnice ne bi trebale jesti kikiriki za vrijeme trudnoće, ona naglašava potrebu za daljnjim istraživanjima", izjavio je voditelj istraživanja dr. Scott H. Sicherer, profesor pedijatrije Jaffe instituta za proučavanje alergija na hranu.

Stručnjaci tvrde da je alergija na kikiriki ozbiljna, obično uporna te potencijalno smrtonosna.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!