Kratki test za rak debelog crijeva smanjuje smrtnost za 40 posto - Ordinacija.hr

Novosti

Kratki test za rak debelog crijeva smanjuje smrtnost za 40 posto

Osobe koje se u dobi između 55. i 64. godine podvrgnu pregledu pod nazivom sigmoidoskopija, mogu značajno smanjiti svoje izglede za razvoj i umiranje od raka debelog crijeva. Britanski znanstvenici naglašavaju kako bi ovo petominutno testiranje moglo spasiti 3.000 života godišnje.

lFleksibilna sigmoidoskopija omogućuje liječnicima da traže kancerogene i asimptomatske izrasline odnosno adenoide u rektumu i donjem debelom crijevu. Upravo se na ovom mjestu i pojavljuje dvije trećine spomenutog karcinoma. Sigmoidoskopija ne istražuje gornji dio debelog crijeva, što je zadatak kolonoskopije.

Uzimajući u obzir da će se, kod većine ljudi s distalnim rakom debelog crijeva (rektuma i donjeg dijela debelog crijeva) do 60. godine razviti adenomi, istraživači vjeruju u teoriju prema kojoj bi njihovo uklanjanje kroz sigmoidoskopiju osiguralo trajnu zaštitu.

Tijekom dugoročnog istraživanja britanski su istraživači otkrili da samo jedan test probira u spomenutoj dobi smanjuje učestalost raka debelog crijeva za trećinu.

“Rezultati našeg istraživanja pokazuju da je fleksibilna sigmoidoskopija siguran i praktičan test. Kada se obavi samo jednom između 55. i 64. godine, on osigurava temeljitu i dugotrajnu zaštitu od raka debelog crijeva”, zaključili su autori istraživanja.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo