Krenuli ste na put? U ovim zemljama se nemojte razboljeti! - Ordinacija.hr

Novosti

Krenuli ste na put? U ovim zemljama se nemojte razboljeti!

Na listi država koje International SOS navodi kao opasne za turiste, zbog loše medicinske skrbi i većoj mogućnosti zaraza, nalaze se i nama susjedne zemlje Bosna i Hercegovina, Makedonija te Albanija i Kosovo.

Svjetska mapa zemalja opasnih za putovanje napravljena je na osnovu 300.000 prijavljenih medicinskih incidenata u prošloj godini od strane International SOS-a koja je specijalizirana za zdravstvenu brigu i hitnu skrb poslovnih prekomorskih putnika. Na osnovu prikupljenih podataka došlo se do bitnih rezultata koji se tisuću učestalosti zaraznih bolesti, higijene i kvalitetne zdravstvene usluge kako bi odredili putovanja u koje zemlje donose najveće rizike od bolesti.

Prema rezultatima ovog istraživanja Hrvatska se našla u skupini srednje rizičnih zemalja, uz Sloveniju i većinu zemalja srednje Europe.

Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo i Makedonija našle su se među zemljama u kojima je rizik od zaraze i infekcije visok, a nezadovoljavajuća je i zdrastvena infrastruktura.

Zanimljivo da su Brazil, Indija, Rusija i Kina među zemljama koje imaju razvijenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, dok se putnicima nikako ne preporučuje da otputuju na Madagaskar jer ih tamo očekuju problemi sa pronalaženjem adekvatne medicinske skrbi u zabačenim područjima te loša sanitacija.

Foto: Shutterstock

 A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo