Kućanski poslovi su loši za srce! - Ordinacija.hr

Novosti

Kućanski poslovi su loši za srce!

Ako tražite savršenu izliku za nepospremanje, pozovite se na stručnjake Sveučilišta u Pittsburghu. Oni tvrde da kućanski poslovi štete zdravlju srca.

Brisanje prašine, popravci po kući, kuhanje, pa čak i slaganje kućnog budžeta mogu značajno povisiti krvni tlak i prouzročiti stres. Do ovog su zaključka došli američki istraživači koji su regrutirali preko stotinu zaposlenih osoba. Sve su ispitali o radnom danu, satima koje provode radeći, te razini odgovornosti vezanih za kućanstvo koja je na njihovim leđima.

Kroz razdoblje od tri tjedna, redovito im je mjeren tlak, a na kraju su cijeli dan nosili monitor koji je pratio promjene u njihovom tlaku. Stručnjaci su zaključili kako, neovisno o količini kućanskih poslova, osobe koje su smatrale kako je sav teret pao na njihova leđa bile su izložene najvećem riziku rasta tlaka.

Kućanski su poslovi povisili sistolički tlak za 4,4 mm žive, popravci oko kuće ili auta su tlak dizali za 2,64 mm žive, dok je plaćanje računa uzrokovalo rast tlaka za 1,66 mm žive. Ustanovljeno je kako je tlak u većoj mjeri skočio članovima siromašnijih obitelji.

Zlu ne trebalo, osigurajte si zdravo srce i preskočite danas ispeglati rublje!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo