Osobe koje na svoju ruku pomoću sode bikarbone, pepela i vodik peroksida kreiraju vlastiti “tretman” za izbjeljivanje zuba nisu svjesne kakvom se riziku izlažu, upozoravaju ogorčeni stomatolozi. Naime, kućni pripravci za izbjeljivanje mogu oguliti zubnu caklinu i uzrokovati trajno oštećenje zubnog mesa.
Kućne tehnike izbjeljivanja zuba nažalost postaju sve popularnija
alternativa skupim profesionalnim tretmanima, posebno među tinejdžericama.
Primjeri potencijalno opasnih savjeta koji se nude putem interneta uključuju
četkanje zuba sapunom, soli, praškom za pečenje i vodikovim peroksidom odnosno
izbjeljivačem.
Stomatolozi tvrde kako neke od spomenutih metoda mogu nagristi caklinu zuba,
čineći ih tamnijima umjesto bjeljima.
“Višekratna upotreba sode bikarbone nepovratno oštećuje caklinu, ostavljajući
zube smećkastima i osjetljivijima no inače. Jednako poguban učinak na caklinu
ima i sol koja uzrokuje ogrebotine. Posebno je štetna svaka upotreba sredstava
koja sadrže kiselinu”, poručio je profesor Andrew Eder, direktor londonskog Centra za izbjeljivanje zuba.
K. R.