Novosti

Kvalitetna i pouzdana pomagala koja olakšavaju život bolesnicima, ali i njegovateljima

Shutterstock

Medical Direct www.medicaldirect.hr, hrvatska je medicinska trgovina koja je prepoznala sve probleme s kojima se bolesnici i njegovatelji susreću te je sukladno s time u svoj asortiman uvela, i još uvijek uvodi, provjerena, kvalitetna i pouzdana pomagala, uređaje koji služe pomaganju u njezi i oporavku.

Pomagala koja se koriste u aktivnostima svakodnevnog života slabije pokretnih osoba, trebaju ublažiti njihovu bolest ili invaliditet odnosno spriječiti pogoršanje, olakšati ophođenje s predmetima iz svakodnevnog života, ali i pomoći osobama koje za njih brinu. Osobe koje njeguju nepokretne ili slabije pokretne ljude najbolje znaju koliko im je ta pomoć neophodna.

Navodimo neke od pomagala koja olakšavaju njegovateljsku svakodnevicu i skrb

Hvataljke

Starijim i slabo pokretnim osobama te osobama koje su nepokretne teško je ili nemoguće podizati predmete koji su pali na pod ili dohvatiti one koji su izvan dosega ruku. Tome služe hvataljke koje uistinu olakšavaju svakidašnjicu, a možete ih najlakše opisati kao aluminijsku ruku koja vam omogućuje da bez saginjanja pokupite nešto s poda.

Pomagalo za obuvanje čarapa

Pomagalo za obuvanje čarapa sa teleskopskim ručkama pomaže starijim i slabije pokretnim osobama kod obuvanja čarapa. Pametno oblikovan žlijeb rasteže čarapu umjesto pacijenta, a teleskopske ručke uklanjaju potrebu za saginjanjem što značajno olakšava obuvanje. Prikladno je za najlonke i obične čarape.

Stolići za hranjenje

Osobama koje su zbog bolesti danonoćno u krevetu potrebna je pomoć pri hranjenju. Stolići za hranjenje u krevetu omogućavaju lakše hranjenje, a ujedno se uz njihovu pomoć može i lakše čitati ili raditi na prijenosnom računalu.

Nasloni za pacijente

Bolesnicima teško pada neprestano ležanje u krevetu te se stoga preporuča povremeni polusjedeći ili sjedeći položaj. Ukoliko nemate medicinski krevet nasloni za krevet omogućiti će Vam da bolesnika podignete u željeni položaj. Nasloni se mogu regulirati u nekoliko stupnjeva.

Trapezi

Samostojeći trapez je idealno rješenje za pomoć osobama koje se teže ustaju iz kreveta. Izrađen je od čeličnih cijevi i može se koristiti sa većinom standardnih kreveta, tj. onim krevetima koji ispod uzglavlja imaju mjesta za njegovo podnožje.

Dizalice za pacijente

Dizalice za pacijente su sigurnosni uređaji koji štite nepokretne pacijente i njihove njegovatelje od ozljeda. Fizikalni terapeuti, njegovatelji, medicinske sestre i medicinski tehničari suglasni su da su dizalice za pacijente najbolji pomoćnici u premještanju pacijenata. Njegovatelji nepokretnih osoba slažu se da je iznimno teško premještati osobu dok je tijelo opušteno pa higijena bolesnika, presvlačenje posteljine i ostale radnje predstavljaju veliki problem i mogu dovesti i do ozljeda kod samih njegovatelja. Dizalice za pacijente su tu da biste si olakšali svakodnevnu njegu bolesnika. One mogu biti hidraulične i električne. Hidraulične dizalice za podizanje koriste hidrauličnu pumpu, a električne električnu pumpu. Želite li na primjer premjestiti osobu iz kreveta u kolica podmetnete ormu ispod bolesnika, privučete dizalicu krevetu i namjestite ormu na dizalicu te podignete osobu. Otpustite kočnicu i pomaknite dizalicu pored kolica. Zakočite dizalicu i namjestite kolica ispod osobe te je spustite u kolica.

Antidekubitalni madraci, jastuci i zaštite

Dekubitalna ozljeda (dekubitus) nastaje kada nepokretna ili slabo pokretna osoba dugo leži ili sjedi u istom položaju. Takvim pritiskom se prekida cirkulacija krvi i dotok kisika u tom dijelu tijela te koža postaje čvrsta i crvena (upala) ili mekana i ljubičasto-plave boje jer je takvo područje bez potrebne cirkulacije krvi uvijek pogodno mjesto za razmnožavanje bakterija. Ovo su prvi znakovi dekubitusa. Nakon crvenila na zahvaćenom području se javljaju mjehurići, a nakon toga dolazi do nekroze tkiva, promjene boje kože u crnu te pojave kratera. Četvrti stupanj dekubitusa karakteriziraju duboki čirevi, s potpuno razorenim mišićima i vidljivim dijelovima kosti. Osim pritiska, koji je najvažniji faktor u razvoju dekubitusa, na razvoj rana utječu i micanje i trenje. Oni nastaju kada pacijent klizi naniže u krevetu ili invalidskoj stolici, odnosno trenjem kože o plahtu, postelju, invalidska kolica itsl. čime nastaju površne ozljede kao što su oguljotine epidermisa. Mjesta gdje se dekubitus najčešće stvara su iznad koštanih dijelova, tamo gdje je manje razvijeno potkožno masno tkivo; trtica, pete, laktovi, lopatice, gležanj i koljena. Pojava dekubitusa se može spriječiti tako da se jednom dnevno prekontroliraju mjesta koja su najizloženija pritisku, redovitom brigom o bolesniku (higijena, brisanje tijela, krema), mijenjanjem položaja bolesnika, osiguravanjem da je posteljina i presvlaka suha, mekana i čista te korištenjem anatomske i antidekubitalne podloge kako bi se smanjio pritisak.

Antidekubitalni madraci 

Antidekubitalni madrac je korisno pomagalo za osobe koje najveći dio dana provode u krevetu ili već imaju dekubitus. Zračne komore naizmjenično se pune i prazne zrakom, čime se svakih nekoliko minuta mijenja položaj pritiska tijela pacijenta na podlogu i time izbjegava nastajanje dekubitus rana.

Antidekubitalni jastuci

Antidekubitalni jastuci koriste se za osobe koje dulje vrijeme provode u invalidskim kolicima, kako bi se pritisak tijela preraspodijelio. Antidekubitalne zaštite Za laktove, pete, koljena, bedra i potkoljenice postoje i posebne antidekubitalne zaštite izrađene od silikoniziranih šupljih vlakana, umjetne ili prirodne vune.

Toaletna pomagala

Higijena i obavljanje nužde radnje su koje moramo obavljati svakodnevno, a nepokretnim ili slabo pokretnim osobama predstavljaju veliki problem. Kako bi se on potpuno ili djelomično riješio postoje razna toaletna pomagala koja uključuju toaletna povišenja, toaletne stolice i kolica, noćne posude, pomagala za tuširanje, kadica za pranje kose u krevetu itsl. Za nepokretne ili slabo pokretne osobe iznimno je bitno da što duže vrijeme zadrže svoju samostalnost kako bi prilikom posjeta WC-u imali svoju intimu i privatnost.

Toaletna povišenja

Toaletna povišenja ili povišenja za WC školjku olakšavaju obavljanje nužde invalidima i starijim i slabije pokretnim osobama, a posebno su korisna nakon operacije kuka. Koriste se za podizanje visine sjedišta toaletne školjke na ugodnu razinu, čime se olakšava sjedanje i ustajanje.

Sigurnosne ograde za toalet

Sigurnosne ograde za toalet olakšavaju sjedanje i ustajanje s WC-a slabije pokretnim osobama i pomažu im da ne padnu tijekom obavljanja nužde.

Toaletni stolci i kolica

Toaletni stolci (princeze) i kolica olakšavaju obavljanje nužde starijim i slabije pokretnim osobama. Sa njima slabije pokretne osobe ne moraju (ali i to mogu) obavljati nuždu na toaletu već je mogu obaviti na njima. Odvojiva i lako periva posuda služi kako se bolesnika ne bi nepotrebno izlagalo opasnosti od dodatnih ozljeda uzrokovanih odlaskom na toalet. Kod osoba koje su pokretnije toaletni stolci mogu se koristiti i bez posude, direktno iznad toaleta. Toaletna kolica također se mogu koristiti direktno iznad toaleta, ali i uz pomoć posude. Kako su toaletna kolica i stolci najčešće izrađeni od perivih i vodootpornih materijala, ujedno se mogu koristiti i kao pomagala pri tuširanju. Ukoliko starija i/ili slabije pokretna osoba nije u mogućnosti nabaviti i invalidska kolica, neka toaletna kolica povremeno mogu poslužiti i toj svrsi.

Stolci za tuširanje

Stolci za tuširanje ovisno od modela do modela pogodni su za kadu ili tuš kabinu, a namijenjeni su starijim i slabije pokretnim osobama kao pomoć i oslonac pri tuširanju.

Umivaonici (kadice) za pranje kose u krevetu

Kadice za pranje kose u krevetu omogućavaju pranje kose i glave osobama koje se ne mogu ustati iz kreveta, a sastoje se od umivaonika na napuhavanje sa sustavom za odvod vode te vrećice za vodu sa cijevi i glavom tuša kojom se tušira kosa.

Brzi smo i učinkoviti, te narudžbe šaljemo ekspresno, a dostavu u Hrvatskoj ne naplaćujemo bez obzira na iznos narudžbe. Naši dragi kupci prepoznali su sve ove kvalitete te nam se redovito vraćaju i preporučuju nas i drugima.

Medical Direct, www.medicaldirect.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo