Novosti

Liječnici iz Petrove bolnice protiv pobačaja?

Ustavni
sud zatražio je mišljenje iz Petrove bolnice jer razmatra Zakon o medicinskoj
oplodnji. Ukoliko sud prihvati stav liječnika, moglo bi se potegnuti i pitanje
legalnog pobačaj.

Etičko povjerenstvo Petrove bolnice, sastavljeno od pročelnika svih zavoda, jednoglasno je zaključilo kako “život počinje spojem muške i ženske spolne stanice”. Članovi povjerenstva kažu kako nisu imali nedoumica oko toga kada počinje život, a što se tiče pobačaja, u taj problem nisu željeli ulaziti. “Neka zakonodavac odluči kad je ta granica i kad se pobačaj smije obaviti, rekao je Slavko Orešković”, predstojnik Petrove bolnice, a javlja Jutarnji list.

LiječnikUstavni je sud poslao upit KBC-u Zagreb vezano uz zahtjeve za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji. Pretpostavlja se da je Ministarstvo zdravstva u očitovanju objasnilo da je zabranilo zamrzavanje zametaka jer je zametak živo biće i ima pravo na život, koje mu Ustavni sud mora zaštititi. Stoga je Ustavni sud krenuo u pravnu raspravu o tome kada počinje život.

Prihvati li sud stav Petrove bolnice u konačnici bi moglo doći do zabrane pobačaja koji nije medicinski indiciran. Naime, kada bi suci odlučili da je petodnevni zametak život i da ga se ne smije zamrzavati niti uništavati, to bi svakako bio jak argument za ukidanje legalnog pobačaja, u kojem se zametak uništava do desetog tjedna.

Stav Petrove bolnice, kao najveće takve ustanove kod nas, ima veliku težinu, no Ustavni je sud dužan svako mišljenje razmotriti, ali ne nužno i prihvatiti. I kad bi Ustavni sud prihvatio stav da život počinje spojem jajne stanice i spermija, objašnjava sudac, to ne bi automatski značilo da se ukida legalni pobačaj.

Trebalo bi prije pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona koji regulira pobačaj i čekati odluku Ustavnog suda.

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo