Lijek za artritis dobar i protiv dijabetesa - Ordinacija.hr

Novosti

Lijek za artritis dobar i protiv dijabetesa

Generički lijek za artritis pokazao je obećavajuće rezultate u liječenju dijabetesa tipa 2, objavili su američki istraživači.

Oni su otkrili da salsalat – nesteroidni protuupalni lijek, kemijski sličan aspirinu, ali blaži za želudac – pomaže u kontroli razine glukoze.

Otkriće je rezultat tromjesečne kliničke studije u kojoj je sudjelovalo 108 osoba, u dobi od 18 do 75 godina. Svi ispitanici su imali dijabetes tipa 2. Kod osoba koje su upotrebljavale salsalat  zabilježena je 0.5 posto niža razina hemoglobina A1C.

“Ovi rezultati su od iznimnog značaja. Oni ukazuju da salsalat može osigurati učinkovit, siguran i jeftin nov način za liječenje dijabetesa”, izjavila je dr. Allison Goldfine, direktorica kliničkih istraživanja iz američkog Joslin centra za dijabetes.

Međutim, stručnjaci naglašavaju da je ovo otkriće još uvijek preliminarno.

“U ovom trenutku ne možemo preporučiti pacijentima da koriste lijek za artritis kako bi izliječili dijabetes. To će morati potvrditi daljnja istraživanja,” izjavila je Goldfine.

Dodala je kako salsalat može pomoći i u borbi s aterosklerozom. Istraživanje je otkrilo da osobe koje ga uzimaju imaju snižene trigliceride i višu razinu adiponektina, proteina za kojeg se vjeruje da pomaže u zaštiti od srčanih problema.

Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju Annals of Internal Medicine.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo