Liste čekanja će se skraćivati - Ordinacija.hr

Novosti

Liste čekanja će se skraćivati

Prema nalogu novog Ministra zdravlja Siniše Varge, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kreće u akciju skraćivanja lista čekanja, priopćeno je iz HZZO-a.

Provodi se detaljna analiza po bolnicama, doktorima, odjelima, djelatnostima i pacijentima, a prva skupina pacijenata koji će biti obrađeni su djeca do 18 godina s listi čekanja za hematologiju, onkologiju i kardiologiju, stoji u priopćenju.

Veliki problem na listama čekanja su dvostruke narudžbe, a njima će pokušati stati na kraj kontaktiranjem dijela pacijenata u sljedećih nekoliko mjeseci. Naime, djelatnici HZZO-a će ih kontaktirati i ili obrisati dvostruke termine ili ih preusmjeriti u druge ugovorne zdravstvene ustanove gdje će prije doći na red.

Za rješavanje problema dugog čekanja potrebna je suradnja svih sudionika u zdravstvenom sustavu, pa je uz združenu akciju Ministarstva zdravlja, HZZO-a, svih bolnica širom Hrvatske i svih primarnih liječnika, nužna suradnja i solidarnost pacijenata, navodi se u priopćenju HZZO-a.

S obzirom da 20 posto pacijenata ne dođe na naručenu pretragu, pogotovo ljeti u doba godišnjih odmora, a možda upravo taj termin čeka netko drugi, HZZO moli pacijente da svoje narudžbe u bolnicama otkažu na vrijeme ako ne žele ili ne mogu doći na pretrage. To možete učiniti na dva načina – telefonskim pozivom na bijeli telefon 08007999 i slanjem e-mail poruke na otkazivanje@hzzo.hr.

Podaci koje pacijent treba poslati telefonom ili e-mail porukom su ime i prezime, matični broj osigurane osobe, u koju ustanovu je naručen, na koji postupak je naručen, datum u kojem terminu je naručen i broj telefona na koji ga se može kasnije kontaktirati.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo