Novosti

Listopad – mjesec posvećen borbi protiv raka dojke

Mjesec borbe protiv raka dojke posvećen je prevenciji bolesti kod mlađih žena.

Sve više žena obolijeva od raka dojke. U Europskoj uniji od raka dojke svake 2 minute oboli jedna žena, a svakih 6 minuta jedna umre.

kU našoj zemlji obolijeva svaka jedanaesta žena, a više od trećine njih umire zbog otkrivanja bolesti tek u kasnijem stadiju. Smrtnost je moguće smanjiti ranim otkrivanjem te pravovaljanim liječenjem. Uz smanjenje smrtnosti izuzetno je važno povećanje kvalitete života oboljelih žena.

Iako je rak dojke najčešći u žena između 50 i 69 godina, iz godine u godinu sve je više i mladih žena s tom dijagnozom pa posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je 2008. bilo 11 oboljelih žena u dobi od 25 do 29 godina, 26 u dobi od 30 do 34 godine, a 59 žena između 35 i 39 godina.

S ciljem što ranijeg otkrivanja raka i dugih bolesnih stanja dojki te zbog edukacije žena o potrebi pregleda već u ranijoj životnoj dobi, 10. listopada bit će organizirani besplatni pregledi za žene između 20 i 30 godina u specijalističkih ginekološkim ordinacijama u 20 hrvatskih gradova.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo