Novosti

Loše pamtite? Okrivite zagađen zrak!

Dugoročno izlaganje zagađenom zraku može dovesti do fizičkih promjena mozga te samim time rezultirati poteškoćama s učenjem i pamćenjem, tvrde američki istraživači.

Dok su mnoge studije pokazale kako zagađen zrak negativno utječe na naša pluća i srce, istraživanje neuroznanstvenika Sveučilišta Ohio State je prvo pokazalo negativne učinke na mozak nakon dugotrajne analize.

Oni su zaključili kako produljeno izlaganje onečišćenom zraku može imati vidljive i negativne posljedice na mozak, što može dovesti do mnogih zdravstvenih problema – problema s pamćenjem, učenjem, pa čak i depresijom.

Do ovih su spoznaja došli nakon što su laboratorijske miševe izložili ili zagađenom ili filtriranom zraku šest sati dnevno, pet dana tjedno kroz razdoblje od deset mjeseci (što je gotovo polovica života miševa).

Zagađeni je zrak sadržavao čestice koje nastaju iz dima automobila, tvornica ili prirodne prašine. One su sićušne i mogu prodrijeti duboko u pluća i druge organe. Miševi koji su bili izloženi onečišćenom zraku iskazivali su simptome depresije, tjeskobe, a imali us poteškoća s pamćenjem i učenjem.

Studija je objavljena u časopisu Molecular Psychiatry.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo