Novosti

Mališani su pretili zbog upale uha!

Kronična upala s izljevom može promijeniti osjetilo okusa. Upravo zbog toga neki će mališani jesti više i nakupiti suvišne kilograme, tvrde južnokorejski istraživači.

Najnovija studija Sveučilišta Kyung Hee pokazala je kako u pozadini dječje pretilosti može biti kronična upala srednjeg uha s izljevom. “To ne znači nužno da jedno uzrokuje drugo. Postoje mnogi faktori rizika [za ovu vrstu upale]”, naglasio je dr. Jeffrey Simons, otorinolaringolog Dječje bolnice u Pittsburghu, koji je komentirao istraživanje.

Kronična upala srednjeg uha je ozbiljno stanje i može uzrokovati trajna oštećenja. Uzrokovana je bakterijama ili virusima koji kroz nos ili grlo, putem Eustachijeve tube dođu u srednje uho. Kod kronične upale uha tekućina (izljev) je obično zaustavljena u srednjem uhu i otežava sluh. Uho može boljeti ili se može osjećati punoća i začepljenost.

Južnokorejski su stručnjaci u svoje istraživanje uključili 42 djeteta s kroničnom upalom uha i njihove podatke usporedili s jednakim brojem zdrave djece. Zaključili su kako su mališani s upalom bili teži nego zdraviji ispitanici, a jednako tako su imalo smanjen osjet okusa za slatku i slanu hranu. Također su teže mogli okusiti kiselu i gorku hranu, no ne u toliko izraženoj mjeri. Zato što nisu mogli osjetiti okus ove hrane, djeca su jela veće količine tih namirnica te tako išle stazom nakupljanja kilograma.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Archives of Otolaryngology — Head & Neck
Surgery.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo