Novosti

Maratonci su skloniji problemima s arterijama

Ako je vježbanje poput džoginga dobro za srce, onda je treniranje za maraton još korisnije, zar ne? No, ako je vjerovati grčkim liječnicima, ljubitelji maratona su skloniji povećanom riziku od otvrdnjavanja arterija, sugerirajući da neke vrste vježbanja visokog intenziteta mogu biti loše za srce.

Tako ovi problemi mogu dovesti i do visokog krvnog tlaka, srčanog udara pa čak i smrti.

kKardiovaskularni problemi se mogu pojaviti ako ne vježbate uopće, ali i ako vježbate previše. Iako je vježbanje općenito korisno za zdravlje srca, čini se da kardiovaskularni sustav nalikuje motoru sportskog automobila. Ako ga ne koristite, on će se raspasti, ali ako ga dugo vremena tjerate preko njegovih mogućnosti, vjerojatno će pregorjeti.

Cilj studije bio je ispitati dugoročni učinak intenzivnog i dugotrajnog treninga izdržljivosti na elastičnost velikih arterija. Rezultati su pokazali kako su muški trkači maratona (žene nisu bile uključene u studiju) skloniji otvrdnjavanju aorte – glavne arterije koja vodi iz srca – u usporedbi s ljudima koji su sudjelovali u rekreativnom vježbanju.

Znanstvenici su zaključili da je režim vježbanja sudionika istraživanja povezan s otvrdnjavanje arterija, sugerirajući da intenzivnije vježbe može dovesti do povećane krutosti velikih arterija.

“Otvrdnjavanje arterija može dovesti do visokog krvnog tlaka i oštećenja srca, onemogućavajući ih da rade na ispravan način. Krutost aorte je pokazatelj kardiovaskularnih bolesti i otvrdnuća arterija, te prediktor srčanog udara i smrti povezane s ovim problemom”, objasnili su znanstvenici.

Rezultati istraživanja su prezentirani na godišnjem okupljanju američkog udruženja za kardiologiju.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo