Novosti

Medicinski turizam – trend u svijetu, ali ne i u Hrvatskoj

S udjelom od samo jedan posto u ukupnom turističkom prometu u Hrvatskoj, zdravstveni turizam naizgled je jedva vrijedan spomena, piše Slobodna Dalmacija.

Iako zaostajemo i za susjednim zemljama kao što su Slovenija, Mađarska i Austrija, dobra je vijest, kažu stručnjaci, da nam ruku ide ekspanzija turističke ponude na Mediteranu.

Hoće li Hrvatska uspjeti poduzeti ozbiljnije pripreme za prihvat takvih turista?

Prema mišljenju prof. dr. Mate Bartolucija sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, prednosti su zdravstvenog turizma u tome što ga karakterizira manja elastičnost potražnje, što zapravo znači da turistima ništa nije preskupo ako vjeruju da čine nešto dobro za svoje zdravlje.

“Treba voditi računa o tome da se životni vijek produljuje, što za posljedicu ima povećanje prosječne životne dobi, pa je u Europi već sada više od 18 posto starijih od 65 godina”, poručuje prof. Bartoluci.

Ponuda je slaba i neprepoznatljiva, pa prof. Bartoluci preporučuje standardizaciju i certifikaciju usluga.

Pošto operacija srca?

Operacija srca u Americi košta 159.000 dolara, u Indiji 9.500, na Tajlandu 10.500, a kod nas 15.000-25.000 dolara. Stoga i ne čudi podatak da Amerikanci radije obavljaju operacije u Indiju i Tajlandu nego u vlastitoj zemlji.

 
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo