Novosti

Međunarodni dan bijelog štapa, 15. listopada

Međunarodni dan bijelog štapa u Republici Hrvatskoj obilježava se 15. listopada još od 1996. godine, čime smo se priključilili mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, a tom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje tijekom kojeg svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

k15. listopada svake godine obilježavamo “Dan bijelog štapa”, kako bismo odali počast dostignućima slijepih i slabovidnih osoba i priznali značenje bijelog štapa za sve veću samostalnost ove populacije. U Hrvatskoj je u 2011. godini (prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo), 17 665 osoba s oštećenim vidom što čini udio od 3,4 posto od ukupnog broja osoba s invaliditetom (broj potpuno slijepih osoba je 3 393). U Gradu Zagrebu 1954 osoba je s oštećenjem vida (2,1 posto od ukupnog broja osoba s invaliditetom), a 424 osobe su potpuno slijepe (H54.0 – MKB X.rev.)). U Hrvatskoj postoji i 350 gluhoslijepih osoba, koje zbog dvostrukog oštećenja i vida i sluha imaju potrebu za podrškom u komunikaciji i kretanju.

Svakodnevni problemi slijepih gotovo su nezamislivi onima koji vide. Zbog rupa na cesti, svakakvih zapreka, prepunih tržnica i neprilagođenih prilaza državnim institucijama, oni trebaju stalnu pratnju osoba koje vide. Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan dosega toga štapa velika je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi. Sljepoća je uvijek bila i bit će teška invalidnost te je stoga neophodno neprestano pratiti specifične potrebe i probleme slijepih.

Ovoj populaciji upravo moderna tehnologija uvelike olakšava život, ali i nadalje, bez obzira na moderna poboljšanja, postoje specifične potrebe koje se mogu rješavati samo permanentnim radom i pomaganjem svakom pojedincu koji je pogođen ovom vrstom invalidnosti.

Događanja

“Prekinimo š(tapkanje) u mraku“

Godišnja manifestacija obilježavanja “Dana Bijelog štapa“ koja će se održati 15. listopada uz okupljanje predstavnika temeljnih organizacija Saveza i drugih sudionika u Draškovićevoj 80 u 11,00 sati imat će naziv “Prekinimo š(tapkanje) u mraku“. Povorka će obići predviđenu trasu: sjedište Hrvatskog saveza slijepih, Ministarstvo socijalne politike i mladih te nastaviti Jurišićevom ulicom do Markovog trga. Pred Ministarstvo socijalne politike i mladih povorka će stići oko 11,25 sati, a na Markov trg ispred zgrade Vlade stići će oko 12,30 sati, kada će se na istom mjestu održati i tiskovna konferencija.

Manifestacija će biti organizirana s ciljem da se nadležne institucije još jednom upozna s potrebom veće skrbi za osobe s invaliditetom i njihove udruge. Zatražit će se prijem delegacije od ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić i predsjednika Vlade Zorana Milanovića, a uručit će im se Platforma za socijalno partnerstvo osoba s invaliditetom, Vlade i institucija države, Nacrt Zakona o financiranju udruga osoba s invaliditetom te Promemorija o obvezama donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku.

U Hrvatskoj knjižnici za slijepe:
Šenoina 34/1, 10 000 Zagreb – 15. listopada 2012. u 10,00 sati
Dodir-Izložba likovnih radova djece osnovne i srednje škole iz Centra Vinko Bek

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo