Međunarodni dan djece oboljele od raka - Ordinacija.hr

Novosti

Međunarodni dan djece oboljele od raka

Svrha obilježavanja ovog dana je informirati javnost o raku u djece, prikupiti sredstva kroz različita događanja i promovirati rad lokalnih roditeljskih udruga.

S ciljem podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove obitelji, Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO-a) i njezine članice promoviraju Međunarodni dan djece oboljele od raka – 15. veljače. Svrha obilježavanja ovog dana je informirati javnost o raku u djece, prikupiti sredstva kroz različita događanja i promovirati rad lokalnih roditeljskih udruga.

kIako se od raka izliječi od 70-90 posto djece, u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja, ta je bolest i dalje, nakon nesreća, prvi uzrok smrtnosti djece. Od 2001. do 2007. godine u Hrvatskoj je od neke maligne bolesti oboljelo 1315 djece, a u prosjeku ih na godinu oboli 188, što znači da svaki drugi dan oboli jedno dijete. Prema statističkim podacima od troje oboljele djece dvoje će se izliječiti. Liječenje maligne bolesti je mukotrpno i dugotrajno – prosjek trajanja uspješnog liječenja je oko 12 mjeseci, no nerijetko ono traje i tri do četiri godine. Uspjesi naših liječnika ne zaostaju za onima u naprednim zemljama, no još se događa da se liječenje prolongira zbog nedostatka mjesta na dječjim onkološkim odjelima, uz to je lista lijekova koje odobrava HZZO nedostatna, a jedina smo zemlja u Europi bez hospicija, ustanove za najteže slučajeve.

U povodu Međunarodnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti, 15. veljače, Udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima “Krijesnica” pokrenula je humanitarni telefon 060 9015.

kUdruga “Krijesnica” nastoji pružiti svaku moguću pomoć obiteljima koje se suoče s malignom bolešću koja u psiho-emocionalnom i materijalnom smislu ugrožava cijelu obitelj. Osnovni cilj je pomoći da se sva roditeljska snaga usmjeri na pružanje podrške djetetu te nastojanje izbjegavanja dodatnih poteškoća vezanih uz liječenje, često materijalne prirode. Svakim pozivom na broj 060 9015 daruje se pet kuna (6,15 kuna s PDV-om), a građani i tvrtke svoje donacije mogu uplatiti i na Žiro-račun udruge “Krijesnica” 2360000-1101481616 ili on-line na www.krijesnica.hr.

Cilj je prikupiti 150.000,00 kn za održavanje rehabilitacijskog kampa i izradu edukativnog CD-a kojim će se djeci objasniti kako bolest nastaje, kako se liječi, koje pretrage su potrebne i kako sa što manje trauma proći kroz iskustvo liječenja maligne bolesti. Akcija prikupljanja sredstava traje do 01. lipnja 2010. Godine. Krijesnica će također na ovaj dan (15. veljače 2010.) održati premijeru dokumentarnog filma “Djeca krijesnice” u 18,00 sati u Movieplex-u Centra Kaptol.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo