Novosti

Međunarodni je dan borbe protiv psorijaze!

Globalnom inicijativom udruga pacijenata i liječnika, 29. listopada obilježava se Svjetski dan psorijaze s ciljem boljeg informiranja javnosti o psorijazi, osiguranja boljeg pristupa liječenju oboljelima te omogućavanja oboljelima da otvoreno govore o svojim potrebama i problemima.

Od psorijaze boluje oko 1-3 posto svjetske populacije. Najveća učestalost je u skandinavskim zemljama (3 posto), a najniža u Indijanaca Sjeverne Amerike (0,5 posto). U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 1,7 posto stanovništva. Podjednako pogađa i muškarce i žene. Psorijaza se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali se čak u 50 posto bolesnika javlja prije 25. godine života.

kPsorijaza je jedna od najčešćih kroničnih kožnih bolesti u Hrvatskoj te kao takva predstavlja velik javnozdravstveni problem, iako tako nije prepoznata ni u medicinskoj i javnozdravstvenoj zajednici, a niti u javnosti. Od psorijaze boluje 125 milijuna ljudi u svijetu. Liječenje može biti dugotrajno i popraćeno nuspojavama, a sama bolest može negativno utjecati na psihičko zdravlje oboljelih i njihov profesionalni i privatni život.

Psorijaza je kronična recidivirajuća upalna bolest kože koja se očituje crvenkastim oštro ograničenim žarištima različite veličine pokrivenim srebrnasto-bijelim ljuskama. Osim kože, gotovo redovito su zahvaćeni i oštećeni nokti. Neki bolesnici imaju i promjene na zglobovima (psorijatični artritis) koje mogu uzrokovati invaliditet. Psorijaza može izbiti u svakoj životnoj dobi, no najčešće se pojavljuje u 2. i 3. desetljeću života. Uzrok bolesti do danas nije do kraja istražen.

Zna se da se nasljeđuje sklonost za pojavu psorijaze, ali za pojavu bolesti potrebno je sudjelovanje i nekih vanjskih i unutarnjih čimbenika (ozljede, stresne situacije, opekline, kronična iritacija kože, trudnoća, infekcije, neki lijekovi itd.). Promjene kože su najčešće smještene na laktovima i koljenima, zatim u vlasištu i u donjem dijelu leđa, no mogu biti smještene i na drugim dijelovima tijela. Psorijaza je kronična bolest praćena poboljšanjima i pogoršanjima (npr. ljeti se promjene mogu povući, dok u zimskim mjesecima dolazi do pogoršanja).

Više informacija potražite u priručniku “Život u mojoj koži“ (pdf)

 

Izovr: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo