Novosti

Međunarodni je dan kontracepcije!

Svjetski dan kontracepcije višenacionalna je kampanja koja se obilježava 26. rujna s ciljem podizanja svijesti o kontracepciji i poboljšanja razine obrazovanja u vezi s reproduktivnim i spolnim zdravljem. Svake se godine kampanja usredotočuje na različito pitanje reproduktivnog zdravlja pod krovnom temom “Vaš život”.

Vizija ovogodišnje kampanje fokusira se na svijet u kojem je svaka trudnoća željena. Tema ovogodišnjeg dana je: “Tvoja budućnost. Tvoj izbor. Tvoja kontracepcija”.

kSvjetski dan kontracepcije obilježava se edukativnim akcijama u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, dobrotvornim koncertima, promotivnim aktivnostima koje uključuju radionice za mlade i promotivne aktivnosti u noćnim i disko klubovima. Važan dio kampanje je i internetska stranica koja daje informacije i savjete o kontracepciji i spolnosti, kao i interaktivne usluge kao što su učitavanje preko mobitela i on-line ankete. Osim toga pokrenuta je i kampanja usmjerena ka zdravstvenim djelatnicima kako bi se osiguralo da su liječnici, medicinske sestre i klinike za planiranje obitelji u potpunosti upoznati sa Svjetskim danom kontracepcije. Zdravstvenim djelatnicima podijelit će se mnogo informativnih edukativnih materijala koje će moći dijeliti na konzultacijama.

Savjetovalište za mlade

kU Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska 16, djeluje Savjetovalište za mlade u kojem timskim pristupom i suradnjom specijalisti školske medicine, više medicinske sestre, ginekolog, po potrebi psiholog i djelatnici drugih službi Zavoda (mikrobiološki laboratorij, statistika, epidemiologija…) odgovaraju na zdravstvene potrebe mladih koji se školuju u Zagrebu. U sklopu Savjetovališta provodi se i savjetovanje o Spolnom i reproduktivnom zdravlju, a Zdravstveni odgoj provodi se putem predavanja, rada u malim skupinama, radionica i individualno. Teme: osnove ljudske prokreacije, očuvanje spolnog zdravlja, zaštita para od neplanirane trudnoće i spolno prenosivih infekcija, samopregled dojke i samopregled testisa, priprema za ginekološki pregled, menstruacijski ciklus, intimna higijena i dr. Korisnici usluga Savjetovališta trebaju svoj dolazak dogovoriti telefonom na broju 01 46 96 281. Radno vrijeme Savjetovališta je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8:00 do 13:00 sati, a utorkom i četvrtkom od 14:00 do 19:00 sati.

Više informacija potražite na www.stampar.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo