Novosti

Međunarodni je dan mentalnog zdravlja!

Međunarodni dan mentalnog zdravlja obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine. Ovogodišnji moto Međunarodnog dana mentalnog zdravlja jest “Ulažimo u mentalno zdravlje”!

To je jedinstvena kampanja na svjetskoj razini koja naglašava važnost promicanja mentalnog zdravlja i usmjerava pažnju na probleme i poremećaje mentalnog zdravlja. Važna je i povezanost mentalnog zdravlja i nastanka kroničnih bolesti (dijabetesa, raka, kardiovaskularnih bolesti, respiratornih bolesti i debljine).

kCilj obilježavanja Međunarodnog dana mentalnog zdravlja podizanje je svijesti o problemima mentalnog zdravlja, poticanje otvorene rasprave o bolestima te veće ulaganje u prevenciju i liječenje mentalnih bolesti.

Mentalno, duševno ili psihičko zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja pojedinca, ali i zajednice te čini preduvjet za optimalno funkcioniranje pojedinca, obitelji, zajednica i društva. Jedno je od osnovnih prava svake osobe te ključni resor socijalnog i ekonomskog razvoja nacije. Duševni poremećaji predstavljaju jedan od prioritetnih javnozdravstvenih problema kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Skupina duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja na sedmom je mjestu u ukupnim hospitalizacijama u Hrvatskoj 2009. godine s udjelom od 7,4 posto. Međutim, prema broju hospitalizacija u radno aktivnoj dobi (20-59 godina) nalazi se na drugom mjestu (13,5 posto), odmah iza novotvorina (14,9 posto). Prema broju korištenih dana bolničkog liječenja duševni se poremećaji nalaze na prvom mjestu, s udjelom od 23,1 posto u ukupnom broju dana bolničkog liječenja. To praktički znači da se u Hrvatskoj svaki četvrti ili peti dan bolničkog liječenja koristio za skupinu duševnih poremećaja.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo