Novosti

Međunarodni je dan mladih!

Vodeća tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih glasi: “Promijenite svoj svijet”. Odabir teme odražava stav Generalne skupštine UN-a o uvažavanju vrijednosti dijaloga među mladima ne samo iz različitih kultura, već i između različitih generacija te njihovoj snazi i mogućnostima da utječu na promjene u svijetu u kojem žive.

Događaji kojima se obilježava Međunarodni dan mladih prilika su za međunarodnu zajednicu i UN da pokažu svoje opredjeljenje za mlade ljude, energiju, maštu i inicijativu mladih te njihov ključni doprinos jačanju mira i razvoja u svijetu.

lDiljem svijeta održat će se proslave s ciljem isticanja mogućnosti i izazova za mlade u različitim regijama i zemljama. Ove godine od 15. do 21. kolovoza u Madridu se obilježava 26. Svjetski dan mladih tijekom kojeg će se mladi iz cijelog svijeta susresti s papom Benediktom XVI.

Ujedinjeni narodi definiraju mlade kao dobnu skupinu između 15 i 24 godina, koji čine jednu šestinu stanovništva, a mnogi od tih mladih žive u zemljama u razvoju. Obilježavanje Međunarodnog dana mladih predloženo je 1991. godine od strane mladih koji su se okupili u Beču, tijekom održavanja prve sjednice Svjetskog foruma mladih UN-a.

Tijekom održavanja Druge svjetske konferencije ministara odgovornih za mlade 1998. godine donesena je Rezolucija o proglašenju 12. kolovoza Međunarodnim danom mladih. Preporuka je usvojena 1999. godine od strane Opće skupštine UN-a, a Međunarodni dan mladih je prvi put obilježen 2000. godine.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda donijela je u prosincu 2009. godine Rezoluciju A/RES/64/134 u kojoj je proglasila Međunarodnu godinu mladih koja je započela 12. kolovoza 2010. te traje do 11. kolovoza 2011. godine.

UN ističe tri ključna cilja obilježavanja Međunarodne godine mladih:

  • povećanje zalaganja mladih i ulaganja u mlade,
  • aktivnije sudjelovanje mladih i podržavanje partnerstva,
  • povećanje međukulturnog razumijevanja među mladima.

Informativni materijali o obilježavanju Međunarodnog dana mladih i Međunarodne godine mladih, dostupni su na web stranici: http://social.un.org/youthyear.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo