Novosti

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom!

Međunarodnim danom osoba s invaliditetom proglasili su Ujedinjeni narodi, i to s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Današnjim se danom promiče razumijevanje problematike invaliditeta i njihove mobilizacije koja omogućuje dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobit osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem. Osim toga, nastoji se povećati svijest o dobitku i pozitivnim aspektima uključivanja osoba s invaliditetom u sve aspekte života.

kProcjenje govore kako 650 milijuna ljudi živi s invaliditetom ili oko 10 posto svjetske populacije. Često nismo ni svjesni velikog broja osoba koje žive s invaliditetom i izazovima s kojima se suočavaju. Misija Svjetske zdravstvene organizacije je poboljšanje kvalitete života te promicanje i zaštita prava i dostojanstva osoba s invaliditetom kroz nacionalne, regionalne i globalne napore, kao i podizanje svijesti o veličini i posljedicama invaliditeta za osobu i društvo u cjelini.

Prema podacima Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom HZJZ-a, u Hrvatskoj su prošle godine osobe s invaliditetom činile oko 11,5 posto ukupnog stanovništva (59,8 posto muškaraca i 40,2 posto žena.

Na današnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom se obilježava i dan Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem – URIHO.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo