Novosti

Međunarodni je dan osteoporoze!

Osteoporoza je jedna od najčešćih metaboličkih bolesti i zahvaća između 8 i 10 posto stanovništva.

Ovogodišnji moto glasi “Volite svoje kosti” – primjenjujući 3 koraka:

  1. usvojite aktivni stil života vježbajući svakodnevno
  2. primjenjujte uravnoteženu prehranu bogatu kalcijem i proteinima
  3. nadoknadite nedostatak vitamina D

jOsteoporozu karakterizira smanjena gustoća kostiju izazvana prekomjernim gubitkom kalcija i koštanog tkiva, pri čemu kosti postaju porozne. Takve kosti pojačano su osjetljive na različite fizičke stresove.

Česti su prijelomi kralježaka, bedrene kosti te podlaktice na minimalnu traumu. Bolest se često otkrije slučajno, kad minimalna trauma izazove prijelom, a na rendgenskoj slici se nađe isprana kost. Najteža posljedica osteoporoze jest prijelom vrata bedrene kosti, a uglavnom se događa ženama.

Osteoporoza je bolest postmenopauzalnih žena i osoba starije dobi. Živa kost nije nikada u mirovanju i stalno se remodelira, obnavljajući zalihe minerala, čime se stara kost zamjenjuje novom. U tom procesu, osim koštanih stanica, kalcija i fosfata te vezivnoga tkiva, sudjeluju i žlijezde s unutarnjim lučenjem. Na obnavljanje kosti pozitivno utječu tjelesna aktivnost i normalna razina spolnih hormona. Iza četrdesete godine muškarci gube 0,5 do 0,75 posto koštane mase godišnje, a žene 1,5 do 2 posto. Nakon klimakterija u žena je taj gubitak povećan i do 3 posto.

jU prehranu unesite više hrane bogate kalcijem. Jedite puno zelenog povrća i konzumirajte neki od fermentiranih mliječnih proizvoda svaki dan (jogurt, LGG, kefir). Jedite više plave ribe, lososa, zelenog povrća, sušenog voća, orašastih plodova. Izbjegavajte pušenje i konzumiranje alkohola!

Ponovno osvijestite važnost tjelesne aktivnosti u očuvanju i unaprjeđenju zdravlja. Tjelesna aktivnost najučinkovitiji je način prevencije osteoporoze. Svrha primjene redovite tjelesne aktivnosti u prvom je redu poticanje stvaranja koštane mase te poboljšanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, s naglaskom na koordinaciju i jačanje mišićja cijelog tijela, a posebice nogu i leđne muskulature. Redovita tjelesna aktivnost povećava gustoću koštane mase do 3 posto godišnje. Ukoliko do sada niste, uključite se u neki oblik tjelesne aktivnosti. Za prevenciju osteoporoze korisne su šetnje, trčanje, odbojka, ples, tenis, golf, trening protiv otpora ili trening snage.

Događanja prigodom Svjetskog dana osteoporoze

a) Besplatno mjerenje mineralne gustoće kosti (petne kosti), uz savjetovanje s liječnikom za rizičnu populaciju građana. Mjerenje se provodi u razdoblju od 10. do 30. listopada 2011. godine u popodnevnim satima (14,00 do 20,00 sati) u Domu zdravlja Zagreb Centar, Kruge 44, Zagreb. Istovremeno zainteresirani imaju mogućnost mjerenja stanja venske cirkulacije i kompjutorske analize stopala.

undefinedb) 20. i 21. listopada 2011. godine organizira se mjerenje mineralne gustoće kosti za zaposlenike Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1, dvorana 272, u vremenu od 12,00 do 16 sati.

c) 22. listopada 2011. godine organizira se Javna tribina na temu vitamina D i utjecaju na bolesti kosti u Hotelu Internacional, Miramarska 24, Zagreb, u vremenu od 11,00 do 12,00 sati, a od 11,00 do 16,00 sati provodit će se besplatno mjerenje mineralne gustoće kostiju uz savjetovanje sa liječničkom specijalistom.

Simpozij o osteoporozi

Simpozij o osteoporozi održat će se u utorak 25. listopada 2011. godine s početkom u 11,00 sati na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Šalata 3, dvorana Miroslava Čačkovića. (Kontakt osoba: Romana Blažek – tel/fax: 45 66 812/822)

Predbilježba termina pregleda pacijenata moguća je svaki dan od 14,00 do 16,00 sati na telefon Hrvatskog društva za osteoporozu (tel. 6062 488).

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo