Novosti

Međunarodni je dan tjelesne aktivnosti!

I ove godine obilježava se Međunarodni dan tjelesne aktivnosti, kako bi se promovirala i primjenjivala tjelesna aktivnost ne samo na ovaj dan, već svaki dan u godini.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Zajedno za aktivan i sretan život”. Bavljenje sportom, i to onim koji je naš osobni izbor, prilagođenim našoj formi, trebalo bi biti sastavnica svakodnevnog života i danas je sve važniji čimbenik održavanja zdravlja, tjelesne kondicije, radne sposobnosti i duševne ravnoteže – jednostavno sinonim zadovoljstva.

lTjelesna neaktivnost nalazi se na visokom četvrtom mjestu vodećih rizičnih čimbenika uzroka smrtnosti u svijetu (6 posto) iza visokog krvnog tlaka (13 posto), pušenja (9 posto) te povišenog šećera u krvi (6 posto). Sedentarni način življenja također se nalazi među deset vodećih uzroka smrtnosti i invaliditeta prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Procjenjuje se da oko 60-85 posto odraslih živi sedentarnim načinom života. Sedentarno ponašanje obrnuto je proporcionalno povezano s lošim zdravstvenim ishodima. Uz nedostatnu tjelesnu aktivnost i prekomjerna tjelesna težina kao direktan i intermedijarni čimbenik značajno utječe na nastanak civilizacijskih (kroničnih) bolesti.

Osnovna poruka kampanje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH za promicanje pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti je “Vježbajte pola sata dnevno!”.

To znači tjedno najmanje 150 minuta (2 sata i 30 minuta) tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 minuta (1 sat i 15 minuta) aerobne aktivnosti žustrog intenziteta. Na taj način može se smanjiti rizik od nastanka nekih kroničnih bolesti. Aktivnosti se tijekom dana mogu podijeliti u kraće segmente od po 10 minuta ili više. Umjerena ili žustra aktivnost koja traje najmanje 10 minuta računa se u dostizanje tjedne preporuke.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo