Novosti

Međunarodni je dan žena

Ove godine navršava se 100 godina od kada je preko milijun žena obilježilo Međunarodni dan žena demonstrirajući trgovima i ulicama Austrije, Danske, Njemačke i Švicarske, a u požaru u tvornici u New Yorku, zbog slabih mjera sigurnosti na radu, poginulo više od 140 žena.

Međunarodni dan žena tradicionalno se svake godine obilježava 8. ožujka s ciljem promicanja ekonomskih, političkih i društvenih prava žena, ali i kao sjećanje na generacije žena koje su ustrajale u teškoj borbi za ostvarenje tih prava. Ove godine UN je izabrao temu: “Jednakopravan pristup obrazovanju, obučavanju, znanosti i tehnologiji: Put ka dostojnom radu za žene”.

Događanja u Zagrebu

  • u ponedjeljak, 7. ožujka, s početkom u 13.30 sati u Tvornici kulture (Trg kralja Petra Krešimira IV. br. 2, Zagreb) održat će se okrugli stol pod nazivom “Fleksigurnost – Siguran i kvalitetan rad za žene?”

Sudionici Okruglog stola su:

  • Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: “Trudnice – najranjivija skupina na tržištu rada”
  • Goran Selanec, viši stručni savjetnik u Uredu Pravobraniteljice: “Fleksigurnost: kada fleksibilnost postaje diskriminacija?”
  • Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje: “Žene – većina među nezaposlenima”
  • Gordana Grizelj, viša inspektorica rada u Državnom inspektoratu: “Državna inspekcija – ženski aspekti”
  • Rada Borić, izvršna direktorica Ženskih studija: “U Europsku uniju s (ne)obrazovanim radnicama?”
  • predsjednici triju sindikalnih središnjica – Mladen Novosel (SSSH), Krešimir Sever (NHS) i Ozren Matijašević (HUS)
  •  predstavnice ženskih sindikalnih grupa – Jasna A. Petrović, koordinatorica ženskih sindikalnih grupa, Božica Žilić, predsjednica Ženske sekcije SSSH, Višnja Stanišić, predsjednica Odbora žena NHS i Katarina Perković, predsjednica Koordinacije Žene HUS-a
  •  u ponedjeljak, 7. ožujka, u zagrebačkoj Tvornici (Trg kralja Petra Krešimira IV. br. 2) s početkom u 12,30 sati održat će se performans pod nazivom “Neraskidive niti: kulturne radnice za radnice u tekstilnoj industriji” u režiji Lenke Udovički, u dramaturškoj suradnji s Natašom Govedić.

Radnice Kamenskog s publikom će podijeliti svoja sjećanja i razmišljanja o životu pod znakom neplaćenog rada, štrajka glađu, gubitka posla, života obilježenog nezaposlenošću i izdajom poslodavaca i državnih funkcija, ali i podrškom obitelji i sugrađana. Aktivnu podršku pružit će im glazbene i scenske umjetnice Zdenka Kovačićek, Dubravka Miletić, Urša Raukar, Ana Rucner, Doris Šarić Kukuljica, Senka Bulić, Lucija Šerbedžija, Ivana Roščić i druge.

  • u utorak, 8. ožujka, u 19 sati, u povodu obilježavanja rođendana Marije Jurić Zagorke i Nele Milijić te u povodu Međunarodnog dana žena, Centar za ženske studije organizira festival “Kratka priča je ženskog roda”, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8.

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo