Međunarodni tjedan gluhih - 24. do 30. rujna - Ordinacija.hr

Novosti

Međunarodni tjedan gluhih – 24. do 30. rujna

Međunarodni tjedan gluhih slavi se u cijelom svijetu svake godine posljednjeg tjedna u mjesecu rujnu. Tema ovogodišnjeg Tjedna glasi: “Pristupačnost, sloboda izražavanja i izbora, dostupnost informacijama”.

Hrvatski savez gluhih i nagluhih obilježava ovaj tjedan prigodnim cjelodnevnim kulturnim i sportskim programom, bogatom izložbom umjetničkih slika i rukotvorina, na koje se pozivaju građani, čelnici gradskih poglavarstva i županije kako bi ih gluhe osobe upoznale sa svojim uspjesima i životnim problemima.

Očekivani rezultat obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih je podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i kvalitete života. Posljedica senzibilizacije javnosti bila bi upoznavanje i pronalaženje načina za rješavanje te specifične problematike. Provedene aktivnosti rezultirat će i boljom educiranošću gluhih osoba o sredstvima koja su korisna za njihovu bolju i jednostavniju komunikaciju, čime je omogućena integracija u širu društvenu zajednicu i poboljšana kvaliteta života te populacije.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna gluhih glasi: “Pristupačnost, sloboda izražavanja i izbora, dostupnost informacijama”.

Međunarodni tjedan gluhih također podiže solidarnost među samim gluhim osobama i njihovim pomagačima te se koristi za stimuliranje većih napora u promicanju prava gluhih osoba širom svijeta na boljem obrazovanju i većem zapošljavanju.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo