Novosti

Međunarodni uspjeh akademika Željka Reinera

U Parizu se od 27. do 31. kolovoza održava Europski kardiološki kongres na kojem je prisutno preko 31 000 znanstvenika i stručnjaka iz cijeloga svijeta. Među njima je i akademik Željko Reiner, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb i predsjednik Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

Jedna od glavnih tema ovog kongresa je predstavljanje prvih Europskih smjernica o liječenju dislipidemija koje su zajednički sačinili Europsko kardiološko društvo i Europsko društvo za aterosklerozu. Dislipidemije ili poremećaji masnoća u krvi su najvažniji čimbenik rizika odnosno uzrok bolesti srca i krvnih žila, poglavito infarkta srca, koronarne bolesti i moždanog udara, a to su bolesti od kojih umire svaki drugi građanin Europe, ali i Hrvatske. Predstavljanju tih ključnih smjernica po kojima bi slijedećih godina trebali postupati ne samo kardiolozi već i svi liječnici u Europi, biti će posvećena čak tri zasjedanja kongresa, a glavno predstavljanje održano je danas, 29. kolovoza 2011.

kVeliko značenje tih smjernica za Hrvatsku je i u tome što je voditelj skupine 18 najuglednijih europskih znanstvenika i stručnjaka iz tog područja koja ih je nakon dvogodišnjeg rada izradila, bio akademik Željko Reiner, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb i predsjednik Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Njemu je Europsko kardiološko društvo (najveće svjetsko znanstveno i stručno društvo u području medicine sa više od 60 000 članova) povjerilo da vodi taj izuzetni pothvat koji će ovih dana uz veliku pozornost međunarodnih medija i na nekoliko na konferencija za medije biti predstavljen u Parizu.

To je povijesni događaj jer je prvi puta izradu nekih glavnih europskih smjernica predvodio jedan Hrvat. Akademik Reiner, koji je međunarodno najpoznatiji hrvatski znanstvenik i stručnjak iz područja medicine koji živi i radi u Hrvatskoj, je ujedno i glavni autor tih smjernica objavljenih upravo danas u jednom od najvažnijih svjetskih medicinskih znanstvenih časopisa – European Heart Journal (indeks odjeka oko 10). O tome koliku važnost tim smjernicama daje međunarodna znanstvena javnost najbolje govori to što je već samo nakon najave njihovog predstavljanja u Parizu, akademik Reiner pozvan da ih osobno predstavi ove jeseni na nizu velikih nacionalnih kardioloških kongresa u više europskih zemalja – Italiji, Grčkoj, Rumunjskoj itd.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo