Mijelodisplastični sindrom - sve češće pogađa i mlađe osobe - Ordinacija.hr

Novosti

Mijelodisplastični sindrom – sve češće pogađa i mlađe osobe

Mijelodisplastični sindrom bolest je koja se može razviti u akutnu mijeloičnu leukemiju (AML), ponajviše se javlja u starijih mada se, kako se moglo čuti na obilježavanju Svjetskog dana, ta granica već sada pomiče prema mlađoj životnoj dobi.

Bolest uglavnom ostaje neprepoznatih uzroka, a kao mogući rizici navodi se izloženost određenim tvarima poput benzena ili kao posljedica liječenja citostaticima u nekih pacijenata.

Spušta se dobna granica

Neki bolesnici imaju visoki rizik i njihov mijelodisplastični sindrom brzo može prijeći u AML. Prije nego se razvije postoji najmanje četiri, pet vrsta preteča MDS-u. Dobna granica za promjene u krvnoj slici sve se više spušta.

Hematolozi u zapadnoj Europi i SAD-u sada sa posebnim interesom promatraju sve promjene u krvnoj slici pojedinca, objasnila je dr. med. Inga Mandac Rogulj iz Zavoda za hematologiju KB Merkur opisavši MDS kao bolest sa jako puno lica koja u svakom trenutku može početi izmicati kontroli.

O važnosti i proceduri citološke dijagnostike okupljene je informirala dr. sc. Gordana Kaić, dr. med., sa Zavoda za citologiju i citogenetiku KB Merkur dok je dr. med. Darko Krnić iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) pojasnio proceduru odobrenja nekog lijeka te istaknuo važnost prijave nuspojava.

Liječenje transplantacijom

Kako je živjeti sa MDS-om na jučerašnji dan podijelila je prof. Ana Mrčić, čuvena hrvatska sportašica koja je prije godinu i četiri mjeseca liječena transplantacijom. Nakon transplantacije prof. Mrčić zadobila je najčešću komplikaciju koja zadesi transplantirane osobe liječene od ovog sindroma; GVHD, koju je opisala kao bolest presatka prema primatelju.

Dobila sam još jednu sestru, koju još ne poznajem, a koja mi je darovala stanice. Imala sam i akutne i kronične GVHD, a kao sportašici najteže mi pada mišićna atrofija, rekla je prof. Mrčić u svojem otvorenom i osobnom izlaganju o borbi koju prolazi kako kroz liječenje MDS-a tako i sa GVHD koji je i najčešći uzrok smrti transplantiranih osoba.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo