Ministar Ostojić: Želim ponudu zdravstva 21. stoljeća - Ordinacija.hr

Novosti

Ministar Ostojić: Želim ponudu zdravstva 21. stoljeća

Uz ministra zdravlja Rajka Ostojića na okruglom stolu “Krvna slika zdravstvenog sustava” govorili su ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek, koja je ocijenila dosege posljednje zdravstvene reforme iz 2008. godine, Maja Vehovec u ime EIZ-a koja je naglasila spregu ekonomije i zdravstva te analitičar Banke za međunarodna poravnanja (BIS) Dubravko Mihaljek koji je izlagao o mogućnostima financiranja zdravstva u doba financijske krize.

dr.sc. Maja Vehovec

Ekonomija i zdravlje su povezani

“Zdravstveni sustav je vrlo ozbiljan potrošač javnog novca i može ozbiljno ugroziti održivost javnih financija. Korisnici, stanovnici ove zemlje, vrlo ozbiljno očekuju daljnju i još bolju zdravstvenu zaštitu nego li je imaju, a imaju najveći udio državnih izdataka u ukupnim izdacima za zdravstvo u odnosu na sve nove zemlje članice Europske unije”, tvrdi dr. sc. Maja Vehovec u ime Ekonomskog instituta Zagreb, analizirajući domaći zdravstveni sustav u sklopu okruglog stola Krvna slika zdravstvenog sustava održanog u Zagrebu.

Prema noj zdravstvo nije bilo ekonomski istraženo zbog nedostupnosti podataka, ali i zbog određenog nepovjerenja prema analitičarima. Ekonomisti ništa ne znaju o kurativi ili preventivi bolesti, ali znaju ocijeniti učinkovitost trošenja novca.

Prvi u Europi

Prvi smo u Europi u broju transplantacija, ali i po broju osoba starijih iznad 65 godina – imamo skoro 17 posto takvih osoba. Prije 20-30 godina bili smo posljednji u Europi po transplantaciji i darivanju organa. To je dokaz kako mali financijski i veliki intelektualni pomak mogu promijeniti društvene prooritete. Danas smo prvi po transplantaciji, a drugi po velikom srcu – po darivanju! S druge strane, razvoj medicine je eksplozivan i očekivanje stanovništva, prema zdravlju, je sve veće i veće. Deficit, ukupan dug HZZO-a, zdravstvenog sustava iznosi 5,2 milijarde kuna prema zadnjim podacima, ako se računa da se poštuju rokovi plaćanja od 60 dana”, rekao je Ministar zdravlja prof. dr.
sc. Rajko Ostojić, dr. med.

Među najzaduženije bolnice spadaju KBC Zagreb (324.021.368 kn), KBC Osijek (289.499.620 kn), KBC Split (165.573.166 kn) i KC Sestre Milosrdnice (199.291.571 kn).

“Novi ustroj službe hitne medicinske pomoći hrvatske građane košta daljnjih 117 milijuna kuna, a radno vrijeme daljnjih 230 milijuna kuna. Predlagatelji ovog zakona, tadašnja vlada – rekla je da će nove radne obveze koštati nula kuna!”, ministar se kritički osvrnuo na nove izdatke na koje se nije računalo.

  • Broj osoba oslobođenih participacija pao je s 2 milijuna iz 2009. godine na 900.000 osoba. To su naša djeca, trudnice, pacijenti s HIV-om, s bolestima mentalne prirode i oboljeli od malignih bolesti. Ministar zdravlja stavio je ove brojke u kontekst osoba na pragu siromaštva, kojih ima 880.000.
  • Broj osoba koje plaćaju dopunsko osiguranje porastao je sa 650.000 na 1.450.000 osoba.

prof.dr.sc. Rajko Ostojić, dr.med.

Liste čekanja za dijagnostiku i terapiju postoje svudge u svijetu i odnos su ponude i potražnje. Prema istraživanju koje je proveo ministrov ured među ravnateljima bolnica, razlozi dugačkih lista čekanja su nedovoljan broj liječnika, nedovoljan broj i starost uređaja te financijsko ograničenje za ugradbeni materijal. Također, neki se pacijenti višestruko naručuju ili pak ne dolaze na svoje zakazane termine. Tome bi se trebalo doskočiti korištenju matičnog broja osiguranika – na taj će se način pacijent moći prijaviti na samo jedno mjesto zbog medicinske usluge koju treba.

Kao što postoje liste čekanja, tako će od sada postojati i liste za ugradbeni materijal, najavio je Ministar zdravlja Ostojić.

Nabavljen središnjom nabavom iz HZZO-a, materijal bi trebao stići do svake ustanove u roku od tri mjeseca, ukoliko su se ravnatelji izjasnili što im točno nedostaje.

“Moderne bolnice su in-patient klinike, za one koji su u pidžami i trebaju njegu, a out-patient klinike su dnevne bolnice – operacije mrena koje traju 4-6 minuta, štitnjače… sve u dnevnoj bolnici, hernija, žučnjak, ortopedske operacije… sve moraju ići u dnevnu bolnicu, što ćemo revidirati”, najavio je ministar.

“Nemojmo dozvoliti da nudimo stare stvari i usluge, a potražujemo najmodernije kad smo privatno bolesni. Strah me da u ponudi javnog zdravstva imamo stare stvari. A potražnja je za novim uređajima velika. Nemojmo zatomiti nešto za što ljudi znaju da postoji. Hoću i ponudu, ali i potražnju 21. stoljeća”, decidiran je bio Ministar Ostojić.

Karmen Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo