Novosti

Ministar zdravlja poručuje: Smanjujemo liste čekanja!

Dokidanje kaosa i uvođenje reda u liste čekanja u hrvatskim bolnicama, cilj je javno predstavljenog projekta Ministarstva zdravlja.

“Umjesto kaosa želimo uvesti red kako bi zdravstvene usluge doveli u medicinski prihvatljive rokove za pojedine dijagnoze – za prvi pregled specijaliste, za dijagnostički postupak, terapijski postupak, operativni zahvat te za kontrolni pregled specijaliste“, naglasio je ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić na konferenciji za novinare.

lNajavio je uvođenje pravila i procedura za vođenje listi čekanja prema stupnju hitnosti zdravstvenog stanja pacijenta što uključuje hitne procedure, gdje usluge treba pružiti odmah, odnosno u roku od 24 sata, brze procedure čiji je krajnji rok tri mjeseca te redovne procedure gdje je zdravstvenu uslugu nužno pružiti u roku od šest mjeseci.

To znači da, primjerice, kod malignih bolesti pregled ili operaciju treba obaviti u roku od dva tjedna do maksimalno mjesec dana, a kod ortopedskih operacija ili operacije katarakte od 12 do 18 mjeseci.

Dugim čekanjima na pojedine operativne zahvate i dijagnostičke postupke danas su nezadovoljni pacijenti, jer u postojećoj situaciji kaosa često ne mogu obaviti neki zdravstveni zahvat u medicinski optimalnom vremenu, što dovodi do velikog nezadovoljstva cijelim zdravstvenim sustavom.

No, nezadovoljni su i zdravstveni radnici jer skraćenje dugih lista čekanja ne ovisi samo o angažmanu liječnika i ostalih djelatnika, već i o problemima unutar sustava, koje uzrokuje neučinkovit bolnički menadžment.

 

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo