Novosti

Ministar zdravlja predstavio osmogodišnju Nacionalnu strategiju zdravstva

Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić predstavio je Nacrt nacionalne strategije zdravstva za razdoblje od 2012. do 2020. godine, koja će odrediti smjer razvoja hrvatskog zdravstvenog sustava u idućih osam godina.

Ključni instrument razvoja zdravstva, prema Nacrtu strategije, jest informatizacija kojom će se ostvariti bolja povezanost i komunikacija svih sudionika u zdravstvu, s pacijentom u središtu.

kPraćenje i poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite, nadzor rada i učinkovitosti zdravstvenih ustanova, rješavanje problema lista čekanja i razvoj telemedicinskih usluga samo su neki od očekivanih rezultata informatizacije u zdravstvu, za koju se u budućnosti planiraju značajnija ulaganja iz zdravstvenog proračuna, ali i iz fondova Europske unije.

Među prioritetima navedenima u nacrtu Strategije su jačanje ljudskih resursa u zdravstvu. Podaci prikazani u dokumentu ukazuju na zabrinjavajući manjak zdravstvenih djelatnika, osobito liječnika i medicinskih sestara, koji bi se u idućim godinama mogao još i pogoršati. Neke od predloženih mjera su definiranje kompetencija i omogućavanje preuzimanja zadataka u skladu s višom razinom postignutog obrazovanja zdravstvenih djelatnika, omogućavanje rada zdravstvenim djelatnicima i nakon dobi za umirovljenje te uvođenje obveze do dvije godine rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kao uvjet za samostalni rad liječnika.

Tekst Nacrta strategije pročitajte na web stranici Ministarstva zdravlja, a do 20. srpnja, dokad traje javna rasprava, možete uputiti svoje komentare, primjedbe i prijedloge.

 

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo