Novosti

Ministar zdravlja Varga sa studentima medicine na tribini

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Studentski zbor Medicinskog fakulteta prvi su put organizirali tribinu s ministrom zdravlja Sinišom Vargom.

U dvorani Čačković zagrebačkog Medicinskog fakulteta održana je tribina na kojoj je posebni gost bio ministar zdravlja prim. Siniša Varga. Nadležni je ministar studentima prvi put na organiziranoj tribini odgovarao na brojna pitanja vezana većinom uz upravljanje ljudskim resursima u zdravstvu, pripravnički staž i natječaje za specijalizacije. Te su teme najviše zanimale prisutne studente, većinom završnih godina ovog hrvatskog znanstveno-medicinskog centra izvrsnosti u medicinskoj izobrazbi i znanosti. Uz ministra Vargu studenti su mogli postavljati pitanja i dekanu Medicinskog fakulteta Davoru Miličiću kao i ostalim predstavnicima zagrebačke Medicine.

Na tribini se studentima obratio dekan Miličić te izjavio: “Današnjom tribinom naš je fakultet još jednom dokazao da su studenti u središtu našeg djelovanja jer je to jedini način da kvalitetno obrazujemo buduće liječnike koji će svojim znanjem unaprijediti medicinsku praksu, obrazovanje i znanost. Ponosni smo jer je upravo naš fakultet organizirao tribinu na kojoj su naši studenti imali priliku postavljati pitanja i dobiti odgovore od ministra zdravlja. Vjerujemo da smo im na taj način olakšali donošenje odluka oko njihova budućeg stručnog obrazovanja i usavršavanja”.

Ministar zdravlja Siniša Varga je naglasio kako će Ministarstvo na današnjoj sjednici Vlade predložiti usvajanje strateškog plana razvoja ljudskih resursa u zdravstvu 2015.- 2020., ključnog dokumenta za kvalitetno upravljanje sustavom. “Jedna od mjera bit će uspostavljanje Središnjeg tijela za upravljanje ljudskim resursima u sustavu zdravstva koje će između ostalog imati zadaću voditi integrirani sustav nacionalnih specijalizacija te tako osiguravati potrebe više ustanova za užim profilom eksperata”, rekao je ministar i dodao kako je Ministarstvo zdravlja od 2012. do 2014. odobrilo preko 2500 specijalizacija i subspecijalizacija, a u 2015. godini do danas je odobreno već 505 specijalizacija.

Pripravnički staž određen je Pravilnikom o pripravničkom stažu doktora medicine i njime se propisuje plan i program kao i trajanje, sadržaj i način provođenja pripravničkog staža. Godine 2013. ovaj je pravilnik doživio određene izmjene te je trajanje staža smanjeno s godinu dana na pet mjeseci. Rad pripravnika tijekom pripravničkog staža nadzire i prati mentor koji je odgovoran za provođenje plana i programa pripravničkog staža. Posljednja stepenica kojom se doktor medicine osposobljava za samostalan rad je polaganje stručnog ispita pred ispitnom komisijom Ministarstva zdravlja.

Nakon položenog stručnog ispita doktor medicine obavezan je na daljnje specijalističko usavršavanje koje je određeno Pravilnikom o mjerilima za prijam specijalizanata. Ovim pravilnikom Ministarstvo zdravlja utvrđuje mjerila za prijam specijalizanata u zdravstvene ustanove te način njihova izbora. Na tribini su studenti završnih godina medicine postavljali dosta pitanja vezanih uz ovaj pravilnik te njegove moguće izmjene u budućnosti koje pozdravljaju. Naime, mnogi mladi liječnici medicine kažu da je upravo ovaj pravilnik netransparentan i podložan subjektivnom utjecaju povjerenstva koji obavlja razgovor s potencijalnim specijalizantima. Ministarstvo priprema novi Pravilnik u okviru kojega će se staviti naglasak na objektivne kriterije prilikom izbora specijalizanta te će se sukladno tome revidirati najviši broj bodova koje može dodijeliti Povjerenstvo na razgovoru.

A upravo o mladim liječnicima i njihovu ostanku u Hrvatskoj treba voditi najviše brige, naglasio je akademik Miličić na tribini. Naime, nažalost sve više mladih doktora medicine zbog lošijih uvjeta i nepoticajnog okruženja napušta Hrvatsku čime zemlja ostaje bez kvalitetnog liječničkog kadra

Dobra je vijest da se, bez obzira na dugo školovanje i ponekad lošeuvjete rada trenutno za jedno studentsko mjesto na zagrebačkom Medicinskom fakultetu natječu čak četiri studenta, mahom najboljih maturanata hrvatskih gimnazija.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo