Novosti

Ministar zdravstva savjetuje: klonite se sunca!

Ministar zdravstva i socijalne skrbi dr. Darko Milinović preporučuje svim građanima, a posebice rizičnim skupinama kao što su starije osobe, oboljeli od kardiovaskularnih bolesti, drugi kronični bolesnici te djeca da izbjegavaju sunce i na taj način umanje negativan meteorološki učinak na zdravlje.

Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17 sati, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama.

l                         dr. Darko Milinović,
              ministar zdravstva i socijalne skrbi

Izuzetno je važno redovito unašati dostatnu količinu vode i to do 2,5 litre, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.

Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem.

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.

Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno kontrolirati i regulirati šećer u krvi.

Članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima uputio je apel za učestalijim kontaktima s osobama u riziku i za koje imaju saznanja da bi mogle zatrebati pomoć jer to im može spasiti život.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo