Novosti

Ministarstvo zdravstva daje novac za epidemiološku studiju u Sisku

Postoji li povezanost povećanih koncentracija pojedinih elemenata u atmosferi i pojave malignih bolesti u populaciji grada Siska? Je li na području ovog grada učestalija pojava pojedinih malignih bolesti u odnosu na ostali dio zemlje? Odgovore na ova pitanja mogla bi pružiti epidemiološka studija koju se financirati Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Prva faza istraživanja uključit će case control epidemiološko studiju (retrospektivnu) oboljelih od malignih bolesti u Sisku u razdoblju od 2003. do 2007. godine.

“Ne možemo biti pasivni i provest ćemo potrebne epidemiološke studije s obzirom na interes javnosti i zadaću koju javno zdravstvo ima“, rekao je državni tajnik Dražen Jurković.

Detalje istraživanja utvrdit će formirana stručna radna skupina, no na temelju rezultata case control epidemiološke studije provest će se po potrebi i prospektivna studija, koja bi mogla trajati nekoliko godina.

Jurković je istaknuo da je Ministarstvu zdravlje građana na prvom mjestu, te će stoga Ministarstvo i osigurati sredstva za provedbu ove studije. Prije početka rada na studiji, zaključak je da će se prikupiti i podaci o obolijevanju građana nekoliko hrvatskih gradova sličnih Sisku, kako bi se dobili usporedni podaci. Kao problematična obolijevanja koja će se obuhvatiti epidemiološkim istraživanjima nalaze se neke maligne bolesti te bolesti dišnih organa, koje su do sada kroz javne rasprave bile dovođene u vezu sa zagađenjem zraka u Sisku.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo