Novosti

Mješavina alkohola i energetskih pića je iznimno opasna

Miješanje alkohola i energetskih pića bogatih kofeinom je vrlo popularno među mladima. Međutim, novo je istraživanje pokazalo kako ova kombinacija može uzrokovati veće pijanstvo od konzumacije alkoholnih pića. Loša je vijest da pogubna mješavina može dodatno oslabiti i sposobnost vožnje.

Istraživači Sveučilišta Florida ispitali su više od 800 mladih ljudi studentske dobi, koji su napuštali kafiće između 10 navečer i 3 ujutro. Nakon što su se izjasnili o popijenim pićima, sudionicima je izdisajnim testom izmjerena količina alkohola u organizmu.

kGotovo 6.5 posto sudionika, koji su konzumirali mješavinu alkohola i energetskih pića je bilo tri puta pijanije od onih koji su konzumirali samo alkohol.

Istraživači su također otkrili kako su sudionici, koji su miješali alkohol i energetska pića, napustili bar kasnije, pili su duže vrijeme i bili su četiri puta skloniji sjesti za volan u roku od sat vremena – u usporedbi s onima koji su pili samo alkohol.

“Podatak kako stimulativni utjecaj kofeina neutralizira depresivni učinak alkohola – jednostavno nije istinit. Kofein samo smanjuje osjećaj pospanosti koji uzrokuje alkohol.
Ovo stanje, opisao kao “sasvim budan i pijan” može dovesti do rizičnog
ponašanja”, izjavio je Bruce Goldberger, jedan od autora istraživanja.

Vjeruje se kako čak 28 posto alkoholičara fakultetlija mjesečno konzumira alkohol pomiješan s energetskim pićima.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Addictive Behaviors.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo