Novosti

Mladenačko opijanje može nepovratno oštetiti mozak

Ako hitno ne prekinu s redovitim opijanjima, tinejdžeri bi mogli posljedice pijanih noći osjećati još dugo nakon popuštanja mamurluka.

Nedavno je istraživanje, pod vodstvom neuroznanstvenice Susan Tapert sa Sveučilišta California, usporedilo snimke mozga tinejdžera koji se opijaju sa snimkama adolescenata koji ne konzumiraju alkohol.

kIstraživači priznaju kako ih rezultati nisu iznenadili. Naime, tim dr. Tapert je otkrio da se u mozgovima tinejdžera koji se opijaju krije oštećeno živčano tkivo. Znanstvenici vjeruju kako ovo oštećenje negativno utječe na sposobnost zadržavanja pažnje kod dječaka i mogućnosti shvaćanja i interpretiranja vizualnih informacija kod djevojaka.

“Treba znati kako mozak adolescenata još uvijek prolazi kroz procese sazrijevanja, koji ga čine osjetljivijim na učinke nekih tvari”, izjavila je dr. Tapert.

Drugim riječima, ključni dijelovi mozga još uvijek nisu u potpunosti razvijeni tijekom adolescentskih godina. To znači da su osjetljiviji na utjecaj toksičnih tvari poput lijekova, alkohola i droge.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo