Novosti

Mladi koje muči nesanica skloniji su moždanom udaru kasnije u životu!

Mladi insomničar čak su 54 posto skloniji moždanom udaru u kasnijoj dobi. Ovo je zabrinjavajuć podatak, s obzirom na to da je moždani udar glavni uzrok smrti u našoj zemlji.

20 savjeta za odličan san

Mladi ste i patite od nesanice? Ovo je loša kombinacija, upozoravaju istraživači Intervencijskog cerebrovaskularnog centra pri američkom Sveučilištu Rush, koji su ustanovili kako su mladi insomničari 54 posto skloniji hospitalizaciji zbog moždanog udara u kasnijoj dobi. Taku su osobe stare između 18 i 34 godina čak osam puta sklonije moždanom udaru usporedno s vršnjacima koji nemju problema sa snom.

“Obraćamo pozornost na povišen krvni tlak, pretilost i tegobe povezane s kolesterolom. To su poznati faktori rizika, no podcjenjuje se dobra rutina spavanja i koliko ona može učiniti lošeg, pogotovo kod mladih”, objasnio je Demetrius Lopes, direktor centra koji je proveo studiju.

Njegov je tim također ustanovio kako osobe koje pate od nesanice imaju veće izglede za razvijanje drugih faktora rizika moždanog udara, poput šećerne bolesti, povišenog tlaka i kolesterola. Saznajte više o faktorima koji utječu na vaš rizik od moždanog udara, koji predstavlja prvi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i godišnje odnese 8500 života.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo