Novosti

Mobiteli su tempirane bombe

Nedavno su se stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) složili kako mobiteli moguće uzrokuju rak.

Mobiteli moguće uzrokuju rak mozga

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) ustvrdila je kako postoji “ograničeni broj dokaza da mobiteli mogu uzrokovati gliom i akustični neurom [vrste raka mozga]”, te kako je važno poduzeti pragmatične korake kako bi se smanjila izloženost mobilnim uređajima. Tako stručnjaci preporučuju korištenje hands-free uređaja ili ograničavanje na pisanje SMS poruka, sve da bi se mobitel udaljio od glave.

Međutim, ovo bi upozorenje moglo biti izdano prekasno, s obzirom da je potrebno 15 do 20 godina kako bi se razvio primarni rak. Istraživanje, koje je proveo 31 znanstvenik iz 14 zemalja, pokazalo je kako je pojava glioma bila 72 posto veća kod osoba koje su koristile mobitele 15 minuta dnevno.

“Ovo istraživanje pokazuje kako su revni korisnici izloženi najvećem riziku te da je prisutno veliko povećanje rizika od raka mozga zbog samo 15 minuta telefoniranja na mobitelu. Petnaest minuta više nije puno. Mnogi od nas svakodnevno koriste telefone za dulje razgovore. Ako su indikacije ovog istraživanja točne, ona su mobiteli potencijalne tempirane bombe”, objasnio je Graham Lamburn, tehnički menadžer nezavisnog regulacijskog tijela Powerwatch, komentirajući rezultate studije WHO-a.

” Za 20 godina bismo mogli vidjeti 20 puta više osoba s rakom mozga. Vrijeme je da javnozdravstvene organizacije poduzmu nešto”, zaključio je komentator.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo