Novosti

Mogu li se traumatske uspomene izbrisati?

Osobe koje požele iz svog pamćenja izbrisati neugodne i nepoželjne uspomene uskoro bi to mogle zaista i učiniti, smatraju biolozi, neurobiolozi i psiholozi Sveučilišta u Kaliforniji.

Njihov je tim “eliminirao ili u najmanju ruku znatno oslabio” dugoročno pamćenje kod morskih zekana (morskih puževa) i neurona u Petrijevoj zdjelici. Ustanovili su kako je za to potrebna inhibicija aktivnosti određene proteinske kinaze – vrste molekula koje mijenja proteine tako što im kemijski dodaje fosfate (neorganske kemikalije) te tako mijenja strukturu i aktivnost proteina. Proteinska kinaza M povezuje se s pamćenjem.

Otkriće američkih znanstvenika ima veliki potencijal za liječenje post-traumatskog stresnog poremećaja, ali i ovisnosti o drogama u kojoj pamćenje igra veliku ulogu, te možda i Alzheimerovoj bolesti.

No, mogu li “isključiti” traumatske uspomene i sjećanja? “Ovo je prvi korak prema toj spoznaju. Čak i nakon što smo ovo ustanovili imamo dalek put kako bi točno odredili vrstu pamćenja. Uhvatili smo uspomene u Petrijevoj zdjelici, no sada moramo znati gdje se to pamćenje nalazi u mozgu”, zaključio je David Glanzman, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Neuroscience.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo