Novosti

More na plažama hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavilo je rezultate četvrtog ovogodišnjeg ispitivanja kakvoće mora na plažama hrvatskog Jadrana. Dosad objavljeni rezultati ispitivanja odnose se na razdoblje od 27. lipnja do 2. srpnja ove godine u kojemu se nalaze rezultati ispitivanja mora na 671 točki.. Na 654 točke (97,5 posto) more je izvrsne kakvoće, na 15 točaka dobre, a na dvije točke more je ocijenjeno zadovoljavajućim za kupanje.

Granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje (Narodne novine broj 73/08) nisu prijeđene niti na jednoj točki ispitivanja te, shodno tome, more niti na jednoj lokaciji nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje.

Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, prilagođenoj međunarodnim normama i pravnoj stečevini Europske unije, Program ispitivanja kakvoće mora na plažama u Republici Hrvatskoj provodi se od sredine svibnja do kraja rujna, svakih petnaest dana, deset puta tijekom sezone kupanja duž čitavog obalnog pojasa na točkama koje prije početka sezone određuje sedam priobalnih županija.

Da je more na plažama hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće pokazuje i “Izvješće o kakvoći vode za kupanje u 2010. godini” koje je izradila Europska agencija za okoliš u suradnji s Europskom komisijom, Općom upravom za okoliš. Izvješće obuhvaća ispitivanje kakvoće na preko 22.000 točaka u svih 27 država članica Europske unije te u Hrvatskoj, Švicarskoj i Crnoj Gori, od čega je njih 70 posto postobilo na morskim plažama, a 30 posto na obalama kopnenih voda.

Izvrsna kakvoća mora, zabilježena na čak 97,3 posto točaka ispitivanja, Republiku Hrvatsku svrstava na drugo mjesto odmah iza Cipra s nevjerojatnih 100 posto čistih uzoraka, a ispred Malte, Grčke i Irske u kojima je voda bila odgovarajuća za kupanje na preko 90 posto točaka.

Izvor: Biologija.com..hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo