Novosti

Možete li razlikovati bombone i lijekove?

Ako ste mislili kako samo klinci mogu zamijeniti slatkiše za lijekove, grdno ste se prevarili. Naime, odrasli nisu ništa pametniji od mališana kada treba razaznati bombone i lijekove.

Dvije su sedmašice odlučile provesti mali eksperiment. U svoju su školu donijele kupaonski ormarić opskrbljen s 20 različitih bombona i lijekova koji im sliče. Odabrale su 30 učitelja i 30 djece vrtićke dobi od koje je samo osam znalo čitati. Svi su dobili zadatak odijeliti slatkiše od tableta.

Učitelji su točno prepoznali lijekove i slatkiše u 78 posto slučajeva, a mališani su bili 71 posto uspješni. Djeca koja nisu znala čitati bila su točna u 67 posto slučajeva, usporedno sa 79 posto mališana koji su znali čitati.

Bomboni koji su najčešće krivo prepoznati bli su okrugli, slični bojom i sjajem tabletama te oni bez prepoznatljivih oznaka.

Mlade istraživačice su ustanovile kako čak tri četvrtine učitelja ne čuva svoje lijekove pod ključem daleko od dosega djece. Upozorile su kako djeca mogu nehotice progutati lijekove, misleći da se radi o bombonima ako oni nisu spremljeni daleko od njihovih očiju i ručica.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo