Muči vas konstipacija? Uočite i uklonite uzroke na vrijeme! - Ordinacija.hr

Novosti

Muči vas konstipacija? Uočite i uklonite uzroke na vrijeme!

Konstipacija je čest zdravstveni problem koji pogađa sve dobne skupine. Karakterizira je neredovito i/ili nepotpuno pražnjenje crijeva koje mogu pratiti i drugi simptomi kao što su tvrda i suha stolica, nadutost te bolovi i grčevi u trbuhu.

Dugoročno, konstipacija bez adekvatnog tretmana može dovesti do pojave hemoroida, crijevne inkontinencije odnosno gubitka kontrole nad pražnjenjem crijeva te fekalne impakcije, ozbiljnog stanja koje karakterizira nakupljanje suhe i tvrde stolice u završnom dijelu crijeva, koja onemogućava normalno pražnjenje crijeva. U dječjoj populaciji suptilni znakovi konstipacije također mogu biti gubitak apetita, razdražljivost, manjak energije te tragovi stolice na donjem rublju.

Uzroci konstipacije

Najčešći uzroci konstipacije vezani su uz suvremeni način života kao što je nedovoljan unos tekućine, prehrana siromašna prehrambenim vlaknima te manjak tjelesne aktivnosti. Psihički čimbenici, uzimanje nekih lijekova te susprezanje podražaja za pražnjenje crijeva također mogu pogodovati konstipaciji. Kod djece može biti prisutan strah od odlaska na toalet, pogotovo izvan vlastitog doma.

Kao prva pomoć u slučaju konstipacije preporučuje se prilagodba životnih navika. To se prvenstveno odnosi na prehranu i tjelesnu aktivnosti. Redovita hidracija i unos kvalitetnih izvora prehrambenih vlakana kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice povećat će volumen stolice i omekšati je što će defekaciju učiniti učestalijom i lakšom.

Redovita tjelesna aktivnost potaknut će pak peristaltiku crijeva i na taj način ubrzati pražnjenje crijeva. Uspostavljanje rutine odlaska na toalet u određeno doba dana također može biti od pomoći.

Kako si pomoći?

U slučaju kada kostipacija ustraje unatoč svemu navedenom, rješenje može biti upotreba laksativa, tvari koji potpomažu redovito pražnjenje crijeva. Postoji više vrsta laksativa ovisno o načinu djelovanja. Primjerice, esktrakt kore krkavine djeluje stimulirajuće na mišiće crijeva i tako ubrzava prolazak stolice. S druge strane, laksativ laktuloza na sebe navlače vodu i tako povećava i omekšava stolicu što defekaciju čini lakšom i češćom. Kako bi djelovao što učinkovitije, Laksamol objedinjuje ova dva laksativna sredstva u inovativnoj formuli ugodnog okusa naranče koja ne uzrokuje grčeve niti izaziva navikavanje.

Foto: Promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo