Novosti

Mučnina poslije operacije je nasljedna?

Mučnina i povraćanje poslije opće anestezije nasljedni su, smatraju stručnjaci Medicinskog fakulteta Penn State Collegea.

Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali DNK uzorke 120-ak pacijenata koji su poslije operacije imali izrazito jaku mučninu te su povraćali. Ustanovili su čak 41 pojedinačni nukleotidni polimorfizam – individualnu genetsku varijaciju u genetskom kodu koja utječe na nastanak mnogih bolesti (svaki pojedinac ima genetsku predispoziciju na bolesti baziranim na pojedinačnom nukleotidnom polimorfizmu). Daljnjom analizom zaključili su kako je svim pacijentima zajednički najmanje jedan polimorfizam.

“Nadamo se kako će identifikacija tog pojedinačnog nukleotidnog polimorfizma pomoći u boljem predviđanju pacijenata koji su podložniji izraženoj postoperativnoj mučnini i povraćanju te da će anesteziolozima omogućiti da poduzmu prikladne mjere opreza prije nego što pacijenti dobe anesteziju”, objasnio je dr. Piotr Janicki, voditelj studije objavljene u časopisu Anesthesiology.

Osim što su neugodni za pacijenta, mogu bitno komplicirati i postoperativni tijek. Javlja se između 20 i 30 posto pacijenata, ovisno o kirurškom zahvatu, tipu anestezije te nekim osobitostima pacijenta. Prethodnim je istraživanjima ustanovljeno nekoliko faktora koji pridonose postoperativnoj mučnini i povraćanju: ove su tegobe češće kod žena, osoba koje prati morska bolest te pacijenata koji su koristili opioidne lijekove nakon operacije (kao što su morfij ili kodein).

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo