Multivitamini i kalcij mogu sniziti rizik od raka dojke - Ordinacija.hr

Novosti

Multivitamini i kalcij mogu sniziti rizik od raka dojke

Žene koje svakodnevno uzimaju multivitamine i kalcij izložene su manjem riziku od razvoja raka dojke, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Iako autori studije, koja će biti predstavljena na godišnjoj konferenciji američkog Udruženja za istraživanje raka, ne otkrivaju koji vitamini mogu imati blagotvoran učinak, rezultati istraživanja sugeriraju da bi za zaštitni učinak mogla biti zaslužna zajednička interakcija različitih vitamina.

k“Zaštitni smo učinak primijetili kod multivitamina, a ne kod pojedinačne primjene vitamina. Moguće je da vitamini bolje djeluju zajedno nego pojedinačno. Iako će povezanost dodataka prehrani i raka dojke mnogima zvučati čudno, naše je istraživanje zaista otkrilo da njihovo svakodnevno uzimanje ima snažan zaštitni učinak,” izjavio je znanstvenik dr. Jaime Matta.

U istraživanju je sudjelovalo 268 žena s rakom dojke i 457 zdravih dama. Stručnjaci su, za potrebe studije usporedili njihov unos vitamina i kalcija te izmjerili sposobnost njihovih DNK da se poprave same od sebe. Riječ je o funkciji koja je iznimno važna za obranu od karcinoma.

Što je pokazalo istraživanje? Žene koje su redovito uzimale multivitamine smanjile su svoj rizik od karcinoma za oko 30 posto, dok je uzimanje kalcija polučilo još bolje rezultate – rizik za razvoj karcinoma, kod dama koje su ga uzimale, pao je za nevjerojatnih 40 posto.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo