Muškarac izliječen od HIV-a! - Ordinacija.hr

Novosti

Muškarac izliječen od HIV-a!

Muškarac koji je bio pozitivan na HIV 1995. godine i kojem je uspješno transplantirana koštana srž od osobe s imunitetom za ovaj virus postao je dijelom “funkcionalnog lijeka”, kako tvrde liječnici za britanske novine Daily Mail.

Iako se virus humane imunodeficijencije (HIV) smatra kugom suvremenog doba, ne mora nužno svaka osoba koja mu je izložena oboljeti. Znanstvenici su ustanovili kako je mali dio populacije prirodno otporan na ovaj virus i to upravo zbog specifičnog gena zvanog CCR5.

S HIV-om živi 33,3 milijuna osoba diljem svijeta.

Otporne osobe sadrže mutaciju ovog gena, a većina sojeva HIV virusa ne mogu zaraziti stanice ako se taj gen ne nalazi na njihovoj površini.

Osobe s jednim “primjerkom” mutiranog virusa imaju malu zaštitu od HIV-a i ako se zaraze njihova će bolest biti blaža. Jednako tako osobe koje su mutaciju ovog gena naslijedile od oba roditelja (imaju dvije mutacije) bit će imuni na zarazu HIV-om!

Timothy Ray Brown bolovao je od leukemije i HIv-a sve dok mu nije transplantirana koštana srž 2007. godine. Tada je prestao uzimati lijekove za HIV i izliječio se.

Transplantacija koštane srži o kakvoj je riječ teška je operacija, zahtijeva pravog donora i sa sobom nosi određeni rizik od smrti. Unatoč dobrim rezultatima, stručnjaci nisu u potpunosti sigurni je li Brown 100-postotno izliječen, stoga će nastaviti klinička istraživanja.

K. Horvat

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo