Novosti

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Tijekom sljedećeg tjedna u Hrvatskoj, kao i diljem Europe, po deveti put obilježava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. 17. siječnja ujedno je i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Cilj brojnih organiziranih događanja tijekom tog tjedna je podizanje
svijesti, kako opće javnosti, tako i zdravstvenih radnika i političara, o
navedenom zdravstvenom problemu

Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina, koja ako se otkrije u ranoj fazi razvoja može potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti. Uzročno je povezan s HPV infekcijom (Humani papiloma virus visokog rizika). U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće nema. Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. 

Po pojavnosti rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina te treće sijelo žena u dobi od 30 do 39 godina. 2012. godine u Hrvatskoj je oboljelo 320 žena, 2013. godine umrlo je 127 žena. 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice treći je Nacionalni program, nakon Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva, koji se provodi u Hrvatskoj od studenog 2012. godine. Programom su obuhvaćene žene u dobi od 25 do 64 godine.

U Republici Hrvatskoj svaka osoba ženskog spola starija od 15 godina i osigurana pri HZZO-u ima pravo izabrati ginekologa Primarne zdravstvene zaštite. Žene kojima nije poznato ime i prezime ginekologa mogu se informirati pri jednoj od ispostava HZZO-a.

Tijekom tri godine od početka programa, 224.000 žena dobit će na adresu stanovanja pismo kojime se pozivaju na preventivni ginekološki pregled. Pozivno pismo sadržava: letak kojime se žene informiraju o Nacionalnom programu, ime i prezime ginekologa s radnim vremenom i brojem telefona na koji se mogu naručiti na pregled te kupovnicu koju su obavezne ponijeti. Glavna metoda probira – dijagnostike promjena na vratu maternice je konvencionalni Papa test.

Mole se žene da po primitku poziva dogovore termin pregleda kod svog izabranog ginekologa. Ukoliko ste pregled u protekloj godini obavili kod privatnog ginekologa ili zbog određenog razloga niste u mogućnosti sudjelovati, molimo Vas da ispunjenu izjavu dostavite svome ginekologu odnosno u Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Sve informacije o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice možete pročitati  na  Štampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo