Novosti

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva obilježava se i ove godine s ciljem upoznavanja javnosti s važnošću darivanja organa i dostignućima transplantacijske medicine.

  • Hrvatska najuspješnija u Eurotransplantu te jedna od vodećih u svijetu
  • U prvih pet mjeseci ove godine broj darivatelja povećan za 27 posto, a broj transplantacija za 19 posto
  • Ugovor o transplantacija pluća s Austrijom produžen do 2013.
  • Hrvatska dobila status Regionalnog zdravstvenog centra za razvoj donorskog i transplantacijskih programa u jugoistočnoj Europi

Državni tajnik ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dr. Ante-Zvonimir Golem u prigodnom je obraćanju uputio zahvalu obiteljima darivatelja organa i tkiva i svim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u transplantacijskom programu. On je uručio posebna priznanja, kojima je potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi mr. Darko Milinović dodijelio Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice i Općoj bolnici Sisak za doprinos na području prikupljanja organa u 2010 godini, Zavodu za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb za unaprjeđenje standarda imunogenetskih testiranja, te Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka za prikupljanje krvi iz pupkovine.

Svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana nazočili su ugledni gosti iz Sveučilišne bolnice u Beču, najpriznatijeg europskog centra za transplantaciju pluća te je prigodno potpisan nastavak suradnje na dvogodišnji period. Održan je i kratki simpozij na temu transplantacije pluća na kojem su prof. Walter Klepetko iz Beča te prof. Samaržija ispred Klinike za plućne bolesti Jordanovac dali prikaz rezultata dvogodišnje suradnje.

Dr. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica istaknula je uspješnu četverogodišnju suradnju i članstvo u Eurotransplantu, iznimne rezultate ostvarene u 2010. godini, a posebno se osvrnula na značaj i ulogu Hrvatske kao regionalnog lidera za Jugoistočnu Europu.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo