Novosti

Nacionalni je dan borbe protiv raka vrata maternice

Tijekom sljedećeg tjedna u Hrvatskoj kao i diljem Europe obilježava se po osmi put Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Cilj brojnih organiziranih događanja je podizanje svijesti kako opće javnosti tako i zdravstvenih radnika i političara o navedenom zdravstvenom problemu. Ujedno je i 19. siječnja i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Rak vrata maternice jedna je od rjeđih novotvorevina koja ako se otkrije u ranoj fazi razvoja može potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti. U početnom stadiju raka vrata maternice simptoma najčešće uopće nema. Kod razvijenog raka simptomi su nespecifični: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajeni iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Tijekom tri godine od početka programa 224.000 žena dobit će na adresu stanovanja pismo kojime se pozivaju na preventivni ginekološki pregled. Pozivno pismo sadržava: letak kojime se žene informiraju o Nacionalnom programu, popis ginekologa u gradu Zagrebu s radnim vremenom i brojem telefona na koji se mogu naručiti na pregled te kupovnicu koju predaju ginekologu. Glavna metoda probira – dijagnostike promjena na vratu maternice je konvencionalni Papa test. Papa test je jednostavna, neinvazivna pretraga kojom se uzima obris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je dugo vremena da se promijenjene stanice razviju u rak. Zbog toga je interval od tri godine kod zdravih žena dovoljan da se promjene zamijete u začetku. Žene s urednim nalazom PAPA testa biti će ponovno pozvane u Nacionalni program za 3 godine, a žene s abnormalnim nalazom ginekolog će obavijestiti o daljnjim postupcima kontrole i potrebnog liječenja.

Izvor: www.stampar.hr

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo